Marka ve İtibar Yönetimi
İtibar yönetimi markalar için büyük bir etken oluşturmaktadır. Özellikle günümüzde ticaret savaşlarıyla birlikte kriz ortamı devam ederken markalar uzun zamandır biriktirdikleri marka algısını bir çırpıda kaybedebilirler. Bu esnada kriz ortamında öngörülü olmak ve marka kültürünü oluşturmak ve itibar yönetimini sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için bu konuda uzman bireylerden danışmanlık almak gerekiyor. Sonuçta iyi bir itibar demek potansiyel müşterilerinizin günden güne artması ve zamanla bir love brand haline gelmenizin yolunu açar.
Markanızın itibarı doğrudan müşteriyi etkiler. İnsanlar size güvenebileceklerini hissetmezlerse ürünlerinizi satın alamazlar. Ya da daha kötüsü, eğer başkalarının markanıza güvenmediğini hissederlerse markanızın üzerinde oluşan kötü algı zamanla halka halka büyür ve itibar yönetiminiz risk altına girer.
Son dönemde kutuplaşan dünya ve başlatılan küresel ticaret savaşları ile birlikte, marka itibarı konusu iş dünyasında hiç olmadığı kadar dikkatleri üzerine çekiyor. Yönetim Kurulu toplantılarının gündemlerinden neredeyse hiç düşmeyen marka itibarı konusu büyük ve köklü şirketlerin bile her an karşı karşıya kalabileceği riskleri de beraberinde getiriyor.
Marka ve İtibar Yönetimi Risklerine Karşı Şirketlere 5 Etkili Öneri
Şirketleri iflas ve batma noktasına götürebilecek büyük çaplı siber saldırılar, veri ihlalleri, kaçınması zor endüstriyel kazalar ve skandallara karşı şirketleri öngörülmesi zor marka ve itibar kayıplarına karşı hazırlayacak önemli öneriler
1.İş dünyasının bilinen başarılı adı Warren Buffet’ın marka ve itibar konusunun önemini en iyi şekilde özetliyor : ‘İtibar kazanmak 20 yıl sürer; kaybetmekse 5 dakika!’ diyerek markaların zamanla yoğun çaba harcayarak elde ettikleri itibarı tek bir hareketle kolayca kaybedeceklerini vurguluyor. Marka ve itibar yönetimini sağlamak için ilk maddemiz geçmişten ders çıkarmak olmalı. Marka ve itibarı zedeleyecek risk durumlarını öndecen görerek erken hamleler yapmak oldukça önemli. Bu öngörüyü sağlamak için, ne tür zafiyetlere sahip olduklarını ve faaliyet gösterdikleri sektörün ne tür krizli durumlara eğilimli olduğu, geçmişte yaşanan olaylardan yola çıkarak bütüncül bir yaklaşım ile analiz etmesi önem arz ediyor.
2. Kriz anında önemli olan diğer madde ise stratejik ekipler kurmak olmalıdır. Herşeyde önce markaların kriz anında planlı,hızlı ve dinamik bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor. Kriz zamanında ilk elden sorumluluk alması gereken strateji takımları oluştururken, özellikle iç ve dış iletişimin doğru ve etkili yönetimi için kurumsal iletişim ekiplerinin yanı sıra, Hukuk ve Uyum departmanları ile İnsan Kaynakları departmanlarından da temsilcilere bu ekipler içerisinde yer verilmesini öneriyor. Organizasyonun kilit noktalarından temsilcileri bir araya getirecek strateji ekipleri kriz durumunun doğru koordine edilebilmesini ve kararların doğru ve hızlı bir şekilde alınmasını mümkün kılıyor.
3. Krizi en hafif şekilde atlatabilmenin diğer yollarından biri de farkındalık yaratmaktır. yani krize müdahaleye yönelik tatbikatlar, müdahale senaryoları ve uygulamalı eğitimler düzenlemesi büyük önem arz ediyor. Bu tür eğitim ve hazırlıklar krizin oluşmasına engel olmasa da kurumların doğru tepki vermesine ve krizin etkilerinin azaltılmasına yardımcı oluyor.
4. Online itibar yönetimine önem vermek de marka itibar yönetimi konusunda oldukça önemlidir. Günümüzde sosyal medya oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Müşteriler bir ürün ve ya hizmet satın almak isteediklerinde ilk olarak çevrimiçi olarak araştırma yapıyorlar. Ve topladıkları bilgilerle markadan satın alma işlemini yapıyorlar. Online kanallarda markanız için kötü yorumlar olabilir. Bu yüzden markaların iletişim kanallarını hiç olmadığı kadar büyük bir dikkat ile ele alması gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Kurumların, kriz iletişim stratejilerini, müşterilerin ve çalışanların endişe ve sorunlarını dikkate alarak şekillendirmeleri krize müdahalede etkili sonuçlar elde edilmesini sağlıyor.
İtibar Yönetimi – Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medyayı etkin kullanmak kriz dönemlerinde, sosyal medyanın baş edilmesi zor bir faktör olduğu düşünülse de aslında etkili bir sosyal medya kullanımı kriz iletişiminde son derece önemli bir rol oynuyor. Sosyal medya kanallarını etkin kullanmak, şirketin krizle ilgili tepkileri ve krizin nasıl bir seyir gösterdiğini gerçek zamanlı olarak tespit etmesini sağlıyor. Aynı zamanda, kamuoyuyla doğrudan ve kısa sürede diyalog oluşturmak için gerekli zeminin oluşturulmasına yardımcı oluyor.
Markanız Sermayenizdir Onu Tescille Koruyun. Markalaşarak geleceğe güvenle bakın.
Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun.