Telif Haklarınızı Tescille Koruyalım!
Dünyada sürekli artan rekabet ortamında geliştirilen yenilikçi fikirlere ilişkin çok sayıda dijital veri oluşturulmaktadır. Fikri hakların ekonomik değeri sürekli artmaktadır. Telif hakkı, sahibine emsalsiz bir rekabet avantajı kazandırmaktadır. Bu değerli verilerin üretilmesi kadar ihlallerine karşı korunması da önem taşımaktadır. Telif haklarınızın korunması için Efor Patent uzmanları hep yanınızda olacaktır.
Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklara “Telif Hakkı” denir. Telif hakkı teriminin İngilizcede karşılığı Copyright ‘tır ve © sembolü ile ifade edilir.
Herkesin sahibi bulunduğu (yarattığı) her türlü bilim, edebiyat veya sanat eserinden doğan yararların korunmasını isteme hakkı vardır. Yaratıcı düşünce ürünlerinin yeterince korunmadığı bir toplumda ilerleme kaydedilmesi mümkün değildir. Bu koruma ise devletin görevidir ve ancak etkin bir fikri hak mevzuatıyla mümkündür. Türkiye’de eser sahibinin hakları 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu ile korunmaktadır.
Telif hakkı sahipliklerinin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlanması ve hakkının korunması amacıyla, beyana dayalı olarak, kayıt-tescil işlemi yapılır ve resmi bir belge alınır.
Telif haklarında ülkesellik ilkesi gereği; Koruma hangi ülkede talep ediliyorsa koruma şartları o ülke mevzuatına göre belirlenir. Türkiye’de telif hakkı koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Koruma sürelerinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.
Telif haklarının ihlali halinde hukuk ya da ceza davası açılabilir. Mahkeme tarafından talep edilmesi halinde kayıt- tescil belgesinin bir örneği ve başvurusu sırasında sunulan belgeler, Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından mahkemeye sunulur.
Bilgisayar Programlarının (Yazılım) Korunması
Eğer yazılım bir donanımla, makine veya aygıtla beraber çalışıyorsa patentlenebilmektedir. Sadece bilgisayarda kullanılan yazılımlar telif hakkı ile korunurlar. İstihdam ilişkisi kapsamında çalışanlar tarafından oluşturulan yazılımların hakları yazılım şirketlerine aittir.
Detaylı bilgi için tıklayın: Bilgisayar Yazılımlarının Korunması
Tüm Dünyada Geçerli Zaman Damgası
Her gerçek ya da tüzel kişi; Ticari sırlardan senaryolara, müzik notalarına ve diğer yaratıcı çalışmalara, araştırma sonuçlarından büyük veri setlerine, yapay zeka algoritmalarından şirket kayıtlarına kadar her türlü dijital dosyaya ilişkin uluslararası geçerliliği olan bir sertifika talep edebilmektedir.
Dijital delil hizmeti ile; Üzerinde dosyaların veya verilerin tarih ve zaman damgalı dijital parmak izi olan bir belge alınabilmekte ve yasal uyuşmazlıklarda tüm dünyada delil olarak kullanılabilmektedir.
Orijinal dijital delil dosyasının sahibi veya herhangi bir üçüncü kişi tarafından, çevrimiçi olarak belge doğrulanabilmektedir. Fikri haklara ilişkin önceki hak sahipliği iddialarını kanıtlamada dünya çapında kabul gören dijital parmak izi olması nedeniyle yasal süreçlerde fark oluşturan avantajlar sağlar.
Efor Patent olarak; Tecrübeli uzmanlarımız ve avukatlarımızla, müvekkillerimizin telif haklarını etkin bir şekilde korumaya ve ticari değere dönüştürmeye çalışıyoruz.
Detaylı bilgi almak veya fiyat teklifi için bize ulaşın.