Marka İsmi Bulma

Markalaşma Süreci

Şirket açarken aklımızı en çok kurcalayan soruladan biri marka ismi bulma olabilir. Marka isimini bulmak zorlu bir süreç olabilir ve önemle düşünülmesi gerek bir konudur. Bazılarımız marka ismini ailesinden ilham alarak koyarak bazılarımız değer verdiğimiz bir şeyden yola çıkarak marka ismimizi belirleriz. Fakat bir marka oluştururken atacağınız ilk ve en önemli adımdır marka ismini belirlemek ve aslında sizin ne istediğiniz değil hitap edeceğiniz hedef kitlenizin hangi marka ismini benimseyeceği çok önemlidir.

Öncelikle marka sorgularken geleceğinizi düşünerek şirketinizi markalaşmaya götürebilecek fikirlerinize yön verin. Belki markanız ilerleyen zamanlarda bayilik verebilir, temsilcilik verebilir. Yada markanızı satabilir, başka bir marka ile birleştirebilirsiniz. Özellikle bu nokta da markanıza verdiğiniz isim ayrı bir önem taşır. Uluslararası yapabileceğiniz ticareti de unutmayın uluslararasında sizi marka isminiz temsil edecek bu yüzden vereceğiniz marka ismini global çaptada düşünerek oluşturun.

 

Marka isminizi oluştururken aşağıdaki adımlara dikkat edin;

 

  • Herkesinde bildiği gibi artık internet yaygın olarak kullanılmaktadır. Her marka mutlaka internette var olmalıdır. Çünkü insanlar bir hizmet veya ürün almadan önce mutlaka internet üzerinden araştırma yaparak karar veriyor. Burada en önemli nokta marka isminizi belirlemeden önce bir liste yapın web site yapacağınız için koyacağınız marka isminin domainin boş olup olmaması oldukça önemlidir. Yapacağınız listeye göre tek tek domainleri kontrol ederek karar verin.
  • Bulacağınız marka ismi yapacağınız işi mutlaka anlatmalıdır. Örnek vermek gerekirse yemek sepeti markası ülkemizde herkes tarafından bilinmektedir. Yemek sepetinde ne satıldığını kime sorsanız direk olarak yemek olarak cevap verecektir. Çünkü marka tam olarak hangi hizmeti verdiğini marka ismi ile anlatmıştır.
  • Marka isminiz, mümkün olduğu kadar kısa ve ulusal veya uluslararası faaliyetlerde kabul görebilecek biçimde seçilmelidir.
  • Marka ismini bir kaç kere tekrarlayın telafuzunda bir zorluk olmaması ve herkes tarafından kolay söylenebilir olması çok önemlidir. Ayrıca uluslararası çapta araştırma yapın ve koyacağınız şirket isminin başka dillerde de olumsuz bir anlam taşımamasına dikkat edin.
  • Marka isminizi belirlemeden önce marka tescil sorgulamasını gerçekleştirerek kontrol edin. Siz şirketiniz bütün hazırlıklarını bitirdiğinizde biri gelip marka isminizin yasal hakkının kendisinde olduğunu söyleyebilir. Ve şirketiniz için yaptığınız bütün emeğiniz boşa gitmiş olabilir. Marka tescil konusunun üzerinde mutlaka durun ve gerekli önlemi muhakkak alın.
  • Marka isminizi belirlerken yapmamanız gereken en önemli noktalardan biride adınızı ve soyadınız kullanmak olabilir. Araştırmalara göre şirket ismi şahıs ad ve soyadı şeklinde kullanıldığında kurumsallaşması daha fazla zaman oluyor. Ayrıca amatör bir algı uyandırıyor. Şirketler batmak için kurulmazlar ama her yıl dünyada milyonlarca şirket batıyor. Adınızı verdiğiniz şirketin batması halinde, sizin adınız da, batan şirketle birlikte anılacaktır.
  • Markanızın ismi sektördeki rakip firmaların isimleriyle benzerlik göstermemelidir. İsim benzerliği müşterileriniz arasında karışıklığa sebep olabilir. Yine, internet sorgulamalarında, internet şirketlerine para ödemeseniz bile, adınızın rakiplerinizden önce yer almasını sağlayacak bir marka ismi seçmelisiniz.
  • Markanızın üreteceği ürün veya hizmet tam olarak ortaya çıkmadan isim seçimizi yapmayın. İsim seçimi, bir anlamda marka seçimidir ve bunu marka logosu tamamlayacaktır. Bu nedenle, bir kaç seçilebilecek isim hazırladıktan sonra, üreteceğiniz ürün ve servise göre, son seçiminizi yapın.

 

İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken İstatistiki Bilgiler

 

  • İşgücü kullanımının yaklaşık, yüzde 65’i küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), yüzde 9’u kâr amacı gütmeyen vakıflar tarafından sağlanıyor.
  • New York Borsası’nda, halka açılmakla şirketler, sadece 2013 yılında 55 milyar dolar sermaye artışı sağladılar. Bu nedenle, şirketlerin halka açılışı ve borsaların desteklenmesi şart. Yeni şirket kurarken bile, halka açılmayı hedefleyin
  • Yeni kurulan şirket ve firmaların yüzde 75’i ilk 6 yıl içinde kapanıyor.
  • Başlarken bir iş planı hazırlamış olan firma ve şirketlerin batma olasılığı, diğerlerine oranla 2.5 kat daha az.

Efor Patent, marka tescilinin yapılması ve hukuki korunmasında hizmetlerinizde güçlü çözüm ortağınızdır.