9 Adımda AR-GE
Yeni bir ürün geliştirmek her zaman zor bir durum değildir. AR-GE çalışmalarınızı planlı yaptığınızda herşeyin yolunda gittiğine şahit olabilirsiniz. Sadece ihtiyacınız olan tek şey bütün çalışma sürecini planladığınız yapısal bir yol haritasıdır. Aslında somut bir ürün ve ya hizmet geliştirmek AR-GE aşamalarının küçük bir parçasıdır. Çünkü bu yolculuğun devamı daha çetrefilli ve uzun. Yeni bir ürün geliştirme sizin ilk adımınız bu da, ilk fikri üreterek ürünü pazara sunma yolundaki eksiksiz yolculuğu içerir.
İlgili AR-GE aşamalarını belirleyerek ve bunlara bağlı kalarak, ürün geliştirmeniz tüm farklı ürün ve hizmet türleri için uyarlanabilecek daha odaklı ve esnek bir yaklaşım haline gelecektir.
1- Fikir Üretimi
Bir ürünün gelişimi konsept bir fikir ile başlar. Böylelikle sürecin geri kalanı, fikirlerin geçerlilikleri açısından test edilmesini sağlayacak. Bu süreçte bir çok farklı fikirler AR-GE çalışmanıza dahil olacak bu fikirleri bir süzgeçten geçirmenin en iyi yolu SWOT analizi yapmaktır. SWOT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) analizi genel olarak güncel piyasa eğilimlerini incelemektedir. Fakat sizin bu analizi fikir üretimi aşamasında kullanarak güzel sonuçlar el edebilirsiniz.
SWOT analizi sayesinde fikirlerinizi ilgilendiğiniz iş merkezli üretebilirsiniz ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarına ve isteklerine odaklanan yöntemler üretebilirsiniz. AR-GE Aşamalarına yardımcı olmak için fikir üretimini kolaylaştırmak amaçlı aşağıdaki adımları inceleyebilirsiniz ;
- Piyasa araştırması
- Mevcut kitlenizin güçlü ve zayıf yönleri hakkındaki geri bildirimler dahil olmak üzere, hedef kitlenin önerilerini dinlemek.
- Çalışanlarda öneri almak
- Rakiplerinizin başarılı ve başarısız projelerini inceleyin
2- Fikir Tarama
Bu adım uygun olmayan fikirlerin, her ne sebeple olursa olsun, mümkün olan en kısa zamanda iyi fikirlerden ayrıştırılmasını sağlar. AR-GE aşamalarında üretilen fikirler mutlaka tarafsız bir göz tarafından incelenmelidir. Bu aşama için, yatırım geri dönüşü, karşılanabilirlik ve pazar potansiyeline bakarak belirli bir tarama kriteri belirlenmelidir.
3- Konsept Geliştirme ve Test
Fikrinin tarama aşamasından başarıyla geçtiğini düşün. Ancak sizin geliştirdiğiniz AR-GE hakkındaki düşünceniz pek önemli değil. Burada önemli olan AR-GE çalışmanız hedef kitleniz tarafından nasıl karşılanıyor. Bunun ilgili hedef kitleniz üzerinden bir çalışma düzenlemelisiniz. Gelen geri dönüşlere göre tüketicilerin fikirlerinizi görselleştirebileceği bir konseptiniz olmalı.
Konseptinizi kurguladıktan sonra şu soruları inceleyin ;
- Konsepti anlıyorlar mı ?
- Bu konsepti severler mi ?
Bu aşama, geri bildirimleri göz önünde bulundurarak, konseptin daha da geliştirilmesi için bir fırsat yaratır, aynı zamanda pazarlama mesajınızın ne olacağı hakkında düşünmenize olanak sağlar.
4- İş Analizi
Konsept test edildikten ve sonuçlandırıldıktan sonra, yeni ürün / hizmetin karlı olup olmayacağını değerlendirmek için iş vakasının bir araya getirilmesi gerekir. Bu, hedef pazarın, ürün konumlandırmanın ve kullanılacak pazarlama karmasının altını çizen ayrıntılı bir pazarlama stratejisini içermelidir.
Bu analiz şu başlıkları içermelidir ;
- Ürün için bir talep olup olmadığı
- Maliyetlerin tam olarak değerlendirilmesi
- Rekabetin ve eksik noktaların belirlenmesi
5- Ürün Geliştirme
Ürettiğiniz fikir onaylandığı takdirde teknik ve pazarlama aşamasına geçilecektir. Bu aşama, bir prototip veya sınırlı bir üretim modeli oluşturulacağı zamandır. Bu, kesin tasarım ve spesifikasyonları ve herhangi bir üretim yöntemini araştırabileceğiniz anlamına gelir. Bu durum AR-GE çalışmalarınızın üretim aşamasını da araştırmanıza olanak tanır.
6- Test Pazarlaması
Test pazarlaması (veya piyasa testi), konsept veya tüketici testlerinden farklıdır, çünkü önerilen pazarlama planını takip eden prototip ürününü, bireysel unsurlardan ziyade bütün olarak sunar. Bu süreç, tüm konsepti doğrulamak için gereklidir ve üründen pazarlama mesajına kadar tüm öğelerin daha da iyileştirilmesi için kullanılır.
7- Önce Marka Tescili
Her hangi bir ürün yada hizmet üretimine başlamadan önce ilk yapılması gereken işlem tescile uygun bir marka belirlemek ve sonrasında marka tescil belgesi almak gereklidir. Marka tescili tıpkı bir tapu gibi yatırımınızın güvencesi olacaktır. Tescilsiz bir markaya yatırım yapmak tüm yatırımın boşa gitmesini,n yanında cezai yaptırımlarla karşılaşma riskini taşımaktadır. Marka sorgulama işlemi için Efor Patent Marka Uzmanlarından ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Marka tescilinizi ertelemeniz bile bir başkasına markayı kaptırmanıza neden olabilir. Bu sebeble tescil işleminde acele etmenizde fayda var.
8- Ticarileştirme
Konsept geliştirilip test edildiğinde, ürünü piyasaya sürmek için nihai kararlar alınmalıdır. Fiyatlandırma ve pazarlama planlarının sonuçlandırılması ve satış ekiplerinin ve dağıtımı detaylandırılması, böylece ürün ve şirketin son aşama için hazır olması gerekmektedir.
9- Ürününüzü Piyasaya Sürün
Bu aşamada sorunsuz bir şekilde çalışmak ve maksimum etkiye sahip olmak için ayrıntılı bir lansmana ihtiyaç vardır. Birincil tüketici grubunuzu hedeflemek için ne zaman ve nerede lanse edilecek kararları içermelidir. Son olarak, yapılan hatalardan ders çıkarmak için, projenin başarısına erişmek için piyasa performansının gözden geçirilmesi gerekmektedir.
AR-GE çalışmalarınızı gerçekleştirirken, size rehberlik etmek için bu adımları izleyerek, daha yüksek başarı şansına sahip olabilirsiniz, projenizi daha basit ve odaklanabilir hale getirebilirsiniz.
YARININ zengin şirketlerini veya ülkelerini görmek istiyorsanız, BUGÜNÜN Ar-Ge harcamalarına bakmalısınız!
EFOR PATENT | Tescilleyin Sizin Olsun!