Aslı Tanrıkulu – Geleceğin Mucitlerini Çekirdekten Yetiştiriyor

Aslı Tanrıkulu

Çocuklar Mucit Adayı Olarak Yetiştiriliyor!

Aslı Tanrıkulu, Bilgisayar Mühendisi olarak açtığı kurs ile çocuklar mucit adayı olarak yetişiyor!

Toplumun sadece %2’sinin deha düzeyinde bir zekaya sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu kişilerin erken yaşta tespit edilerek doğru yönlendirilmesi ve dışarıya kaptırılmadan ülke için değerlendirilmesi son derece önem taşımaktadır. Ar-Ge ve inovasyon alanında yaşanan rekabet her alanda etkisini hissettirmektedir. Mucitlerin aldığı patentler şirketleri ve dolayısıyla ülkeleri zenginleştirmektedir.

Bilgisayar mühendisi Aslı Tanrıkulu, açtığı eğitim kursu ile 2 senede 120 mucit adayı yetiştirdi. Kendi imkanlarıyla Turuncu Maker Lab’ı kuran Bilgisayar Mühendisi Aslı Tanrıkulu, bu kursla 2 yılda 120 çocuk mucit adayı yetiştirdi. Günümüzde sıklıkla duyduğumuz konulardan biri çocukların henüz küçük yaştan bilişim okuryazarlığını öğrenmeye başlayarak ileriki yıllarda ülkemizin teknolojik gelişimine katkı sağlamaları. Bu anlamda algoritma, kodlama, robotik gibi dersleri birlikte sunan kurslardan biri bu kez İstanbul’un Bayrampaşa ilçesinde bir kadın girişimci tarafından kuruldu. Çocukların fen, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat disiplinlerini bir arada farklı deney ve çalışmalarla sunma hedefi koyan Tanrıkulu, kurmuş oldukları kursla ilgili bilgiler verdi.

Kendi çocuklarının büyümesiyle birlikte teknolojiyi faydalı kullanımı konusunda eşiyle birlikte fikir yürüttüklerini kaydeden Tanrıkulu, “Önce işe kendi çocuklarımdan başladım. Çocuklarıma kodlama öğrettiğim platformu duyan akranları ve komşularımız da görüp ne öğrendiklerini merak edip kendi çocuklarının da yönlendirilmesini istediler. Çünkü onlar da teknoloji bağımlılığı gibi bizimle aynı sorundan muzdariplerdi” dedi. 6 kişilik bir grup oluşturduklarını kaydeden Aslı Tanrıkulu çalıştığı yazılım ofisinde küçük bir atölye oluşturarak ürün eğitimlerine başladıklarını söyledi

Ülke olarak teknolojiyi üreten tarafta olma hayalleri olduğunu  söyleyen Tanrıkulu, “Maker kavramı, dünyada popülerleşen fakat Türkiye’de çok yeni bir kavram. Biz çocuklarımıza sırasıyla algoritma, kodlama, elektronik ve robotik öğretiyoruz. Müfredatımız çocukların anlayabileceği hale getirmek amacıyla bir öğretmen ve bir profesör tarafından incelendi, öneriler alındı ve uygun şekilde iyileştirmeler yapıldı. Bu anlamda bizi arayıp müfredat isteyenlerin önce iyi niyetli olup olmadıklarını anlamak istiyoruz” diye belirtti..

Mutlu Çiçek Projesi

Aslı Tanrıkulu, öğrencilerine çevrelerinden hayata dair sorun tespit ettiği konulara yönelik, bilişim kullanarak çözüm üretmeyi teklif etmiş ve ortaya Mutlu Çiçek Projesi çıkmış. Tanrıkulu projeyi şöyle anlattı: “Öğrencilerimizden biri çiçeğini sulamayı unuttuğunu ve kurumasını nasıl önleyebileceği ile ilgili bir çözüm üretmek istediğini söyledi. Biz de burdan yola çıkarak öncelikle çocuklarla oturduk ve bir algoritma çizdik. Sonrasında kodlamasını yaptık ve elektronik aletlerle ve robotikle beraber toprak belli bir nem oranının altındaysa ‘buzzer’ denen elektronik aletin ötmesini ve çiçekler henüz kurumadan alarm verecek bir sistem geliştirdik. Bu onun çok sevindiği bir konu oldu. Adına da oyunlaştırmak adına ‘Mutlu Çiçek Projesi’ dedik.” ifadelerini kullandı.

Aileler çocuklarının kapasitesini gözlemlemeli ve en doğru şekilde yönlendirmeye gayret etmelidirler. Özellikle ülke politikası olarak, toplam sayıya oranla %2 seviyesinde olan üstün zekalı çocukların tespiti ve mucit olmaları için özel olarak yetiştirilmesi uluslararası rekabet için son derece önemlidir.

Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun!