Yurtdışı Marka Tescili – Uluslararası Marka Tescili
Yurtdışı marka tescili her geçen gün daha önemli hale gelmektedir. İhracat yapan firmalar markalarını ilgili ülkelerde ancak tescille koruma altına alabilirler. Tescilsiz marka ile ihracat göze alınamayacak bir risktir. Yurtdışı (uluslararası) marka tescilini ihmal etmek firmaları çok büyük zarara uğratabilir. Rüçhan Hakkı olarak da bilinen öncelik hakkı sayesinde bir marka sahibi ilk başvuru tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yurtdışında (uluslararası) tescil için başvuru yaparsa, koruma tarihi ilk başvuru tarihi olarak kabul edilir. Ve bu durum siz marka sahiplerine büyük avantaj sağlar. Rüçhan hakkından bağımsız olarak da yurtdışı marka tescil işlemleri yapılmaktadır. Yurtdışı markalaşmada KOSGEB desteği %60 oranındadır.
Uluslararası Marka Tescili Sorgulama
Uluslararası pazarlarda güvenle ticaret yapabilmeniz için markanızı tüm dünyada ÜCRETSİZ araştırıyoruz. Uluslararası marka tescili sorgulama formumuzu doldurup göndererek ihracat yapacağınız ülkelerde markanızın tescile uygunluk durumunu anında öğrenin.
Madrid Protokolü ile Uluslararası Toplu Marka Tescili
Markaların uluslararası tescili Madrid Protokolü sayesinde toplam 106 ülkenin tamamında yada seçilen ülkelerde tek bir başvuru ile koruma sağlanabilmektedir. Maliyet ve işlem kolaylığı açısından diğer tescil sistemlerine göre daha avantajlı olması sebebiyle en çok tercih edilen marka tescil sistemi Madrid Protokolüdür.
Madrid Protokolüne Üye Ülke Listesi |
Madrid Protokolünün getirdiği temel avantajlar;
– Markaların tek bir başvuru ve tek bir dil kullanılarak birden fazla ülkede (protokole taraf ülkelerde) uluslararası tescilinin sağlanması,
– Tescil istenen ülkelerde yapılacak olan bireysel başvurulara göre çok daha ekonomik tescil ve tescil sonrası maliyetlere sahip olması,
– Marka tescil edildikten sonra yapılacak olan (unvan veya adres değişikliği, devir, mal ve hizmet listelerindeki sınırlamalar gibi) değişikliklerin tek seferde basit bir işlemle Uluslararası Sicile kaydedilebilmesi,
– Birden fazla ülkede müracaat edilmesi durumunda tüm ülke işlemlerinin birbirinden bağımsız olması (marka bir ülkede kabul edilmez ise diğer ülke işlemleri devam etmektedir),
– Üye ülkelerin protokolü bağlı kalma zorunluluklarından dolayı tescil sürecinin ülkesel müracaata göre daha kısa sürmesi.
Madrid Protokolü ile koruma elde edebilmesi için aranan tek şart menşe ülkede en az bir marka başvurusunun olması gerekmektedir.
Madrid Protokolünün dezavantajı menşe ülkede alınan tescile 5 yıl boyunca bağlı kalmasıdır. 5 yıl içerisinde markanızın herhangi bir şekilde kısmen yada tamamen koruma kapsamı dışında kalması durumunda; Madrid Protokolü kapsamındaki tescilinizde koruma kapsamı dışında bırakılacaktır.
1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe giren bu uygulama sayesinde tek marka başvurusu ile 27 Avrupa Birliği ülkesinde marka koruması elde edilebilmektedir. Topluluk Markası tescil işlemleri İspanya’nın Alicante şehrindeki Topluluk Markaları Ofisinde (EUIPO) yürütülmektedir.
Avrupa Topluluk Markası Başvurusu (EUTM)
Topluluk markasının başlıca avantajları şunlardır:
– Tek başvuruyla tüm Avrupa Topluluğu ülkelerinde marka tescili yapılabilmesi,
– Her ülkede ayrı tescil başvuruları ile karşılaştırıldığında çok daha ekonomik maliyetlere sahip olması,
Madrid Protokolü ile kıyaslandığında;
– Menşe ülkede en az bir başvuru zorunluluğu aranmamaktadır. Böylelikle Madrid Protokolünde olduğu gibi menşe ofisteki markaya bağlılık ortadan kalmıştır.
– Tek seferde tüm ülkeler seçilmelidir. İstenilen ülkelerde tescil edilmesi gibi bir hak yoktur.
– Tüm ülkelerin işlemleri birbirlerine bağlıdır. Bu nedenle marka başvurusu bir ülkede ret edildiğinde diğer ülkelerde de ret edilmektedir. Bu dedenle Madrid Protokolü sistemi üzerinden ayrı ayrı seçilmesi daha iyidir. Ama bahsedilen avantajlar nedeniyle risk alma müvekkilimizin takdirine bırakılmaktadır.
Fakat bu konu diğer bir açıdan bakıldığında avantaja da dönüşebilmektedir. Markanızı tek bir ülkede kullanılması tüm ülkelerde kullanılıyor olarak sayılacaktır. Buda olası dava işlemlerinde bir avantaja dönüşecektir.
OAPI Ülkeleri için Toplu Marka Tescili
Kısaltması OAPI olan Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü, 17 üyesine tek bir başvuru ile tescil imkânı sağlayan bir sisteme sahiptir. Ve bu başvurunun gerçekleştirilebilmesi için bir vekil ile çalışılması gerekiyor. Üye ülkeler şu şekilde sıralanabilir: Benin, Gine, Moritanya, Burkina Faso, Gine Bissau, Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Ekvator Ginesi, Kamerun, Togo, Fildişi Sahilleri, Kongo, Komorlar, Gabon, Mali.
Ülkesel Marka Tescili
Yurtdışında istenen ülkede o ülkenin kendi mevzuatlarına göre yapılabilecek marka başvurusudur. Diğer başvuru sistemlerine belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Konu hakkında detaylı bilgi için uzman arkadaşlarımıza ulaşabilirsiniz.
Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (ulusal) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut olmamakla beraber Türkiye’nin yararlanabildiği 3 toplu tescil sistemi bulunmaktadır.
Yurtdışında Marka Ön Araştırması
Marka tescil müracaatı işlemlerine başlamadan önce, yapılacak marka ön araştırma sayesinde firmaların tescili mümkün olmayan markalar için gereksiz yatırımları önlenmiş olacaktır.
Yurtdışı marka ön araştırma sonucunda, markanın ilgili ülkede veya bölgede tescilli olup olmadığı görülecektir. Bunun sonucunda markanın hangi ülkelerde tescil edilemeyeceği tespit edilecektir. Markanızın yurtdışında da araştırılmasını istiyorsanız lütfen danışman veya vekillerimizi arayınız.
Yurtdışı Marka İzleme
Dünya genelinde yapılan Yurtdışı Marka İzleme hizmeti sayesinde, faaliyet gösterdiğiniz ülkelerde haklarınızı ihlal etmek isteyen kötü niyetli şahıslar olabilir. Bu şahıslar anında tespit edilerek maddi ve manevi zararlar yaşanmadan marka tesciliniz için bir koruma kalkanı oluşturulmaktadır.
Marka izleme hizmeti yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da markanızın taklitlerinden dolayı uğrayabileceği zararları önlemede hayati öneme sahiptir. Özellikle benzer markalar açısından izleme sisteminin bulunmadığı ülkelerde önemlidir. Açıklayacak olursak; benzer ve birebir benzer markaların inceleme esnasında reddedilmeyip doğrudan yayına çıkartıldığı ülkelerde marka izleme hizmeti marka haklarınızın korunması için gereklidir.
Efor Patent olarak, en değerli varlığınız olan markanızı yurtdışında da korumak için Marka İzleme konusunda uzmanlaşmış şirketlerle çözüm ortağı şeklinde çalışmaktayız. Yurtdışı çözüm ortağımız olan marka izleme uzmanları, markaların yayınlandığı bültenleri sürekli denetlemektedir. Ayrıca uzmanlar, aynı ya da benzer marka başvurularını tespit etmekte ve Efor Patent olarak bize bildirim yapmaktadır. Biz de gelen raporları değerlendirerek, müşterilerimize yönlendirmekteyiz. Gerektiği durumlarda aynı ülkedeki vekiller aracılığıyla itirazda bulunarak, benzer markayı iptal ettirme hakkını müvekkillerimize sunmaktayız.
Yurtdışı marka tescilleriniz de Güçlü çözüm ortağınız: Efor Patent