Covid-19 Aşısı | Alman Biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci Yeni Tip Koronavirüse (Covid-19) karşı aşı geliştirdiler.
Tüm dünyanın gündeminde olan Şahin ve Türeci, geliştirdikleri potansiyel aşının Covid-19’a karşı %90’dan fazla etkili olduğunu açıkladı. Buldukları Covid-19 aşısı, pandemi döneminin bitişinin başlangıcı olabilir.
Covid-19 aşısı ile ilgili ilk haber dünyanın en büyük ilaç firmalarından Amerikan Pfizer’dan geldi. Pfizer, geliştirilen aşının klinik aşamada %90’dan fazla başarı oranı elde ettiğini duyurdu. Bu aşama dikkatler aşının mülkiyetini elinde tutan ve Pfizer ile ortak çalışıp, ona imtiyaz veren Alman BioNTech firmasına çevrildi. Bin beş yüzden fazla çalışana sahip olan BioNTech şirketinin kurucuları arasında ise Türkiye kökenli iki bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci bulunmakta.
Şahin ve Türeci, koronavirüs salgını küresel bir pandemiye dönüşmeden önce bunun olabileceğini varsayarak 25 yıldır üzerinde çalışmış oldukları bu yöntemle derhal Covid-19 aşısı çalışmalarına başlama kararı almışlar. Şahin, vermiş olduğu röportajlarda Covid-19 aşısını görev olarak kabul ederek artık işimiz bu virüsü yenmek diyor ve tüm aşı süreci de böyle başlıyor.
BioNTech firmasında mRNA teknolojisini kullanarak aşı alanında devrim yapmayı hedefleyen çift, aynı yöntem ve uygulamalarla Covid-19 aşısı içinde kullanıyor. mRNA teknolojisi, geleneksel yöntemlere göre daha hızlı ve daha fazla aşı üretme imkanına sahip. Bu sebeple firma, yıl sonuna kadar 100 milyon dozdan fazla aşı üretmiş olmayı hedeflemekte.
Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19), Çin’de ortaya çıkıp, hızlı bir şekilde yayılması ile bu salgının tüm dünyayı etkilemeyeceğini düşünen yöneticileri ikna edebilmek için çaba sarf etmişler.
Türkiye için de gurur kaynağı olan bu haberin kahramanlarından Prof. Dr. Uğur Şahin’in babası, Almanya’ya misafir işçi olarak gitmiş. Şahin, Almanya’ya gittiğinde 4 yaşındaymış ve bugün 55 yaşında BioNTech’in CEO’su. Aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışan Şahin, öğretim görevlisi olarak da üniversitede ders vermeye devam ediyor.
Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun