İnsanların ihtiyaçları çoğaldıkça paralel olarak bu ihtiyaçları karşılamak için yapılan icatlarda çoğaldı. Özellikle Patentli Türk icatları ihtiyacı karşılamak konusunda oldukça iddialı. Fakat bu icatların çoğu globale yayılamıyor ve sınırlar içerisinde kalıyor. Ülkemizin kalkınmasını sağlamak amaçlı patentli Türk icatlarının çıtasını yükseltmek globalde yankı uyandıracak dereceye çıkartmak gereklidir.
Patenli Türk İcatları Listesi
Suyla Çalışan Soba İcadı
Patentli Türk icatları -Adapazarı’nda yaşayan elektrikli eşya tamircisi İsmail Hizmet, 20 yıl çalışıp, elektrikli ısıtıcıya göre yüzde 70 daha az elektrik harcayan ısıtma sistemi geliştirdi. Ürününe geçen yıl patent alan İsmail hizmete bir firma 3 milyon dolar teklif etmiş, ancak kabul etmemiş. Hizmet’in icadı su ile çalışıyor ve benzerlerine göre yüzde 70 daha az elektrik harcayarak 12 metrekarelik odayı 20 dakikada ısıtabiliyor. İki üretici firma Hizmet’le görüşmüş ancak üretim aşamasında kendisine izin vermedikleri için 3 milyon dolarlık lisans teklifini geri çevirmiş. Patent uzmanları ürünün üzerine düşülmesi halinde ileride önemli bir marka olarak ortaya çıkabileceğini aktarıyor.
Denizde Anahtarlık Kaybetme Sona Eriyor
Patentli Türk icatları -Vapurda ya da teknede denize düşürülen anahtarlar ya da takı gibi yükte hafif, parada ağır eşya özel bir düzenekle kolayca bulunabiliyor. Eşya içine gizlenen 47 santim uzunluğunda, şişebilen, parlak, turuncu renkli bir tüp sayesinde eşya, suya düştüğünde su yüzeyinde kalabiliyor.Şişerek açılan ve 30 saniye içinde eşyayı su yüzüne çıkarabilen tüp 120 gram ağırlığı kaldırabiliyor.
Gazı Önleyen Cihaz
Patentli Türk icatları -Özellikle rüzgârlı havalarda sobalardan gaz sızmasıyla meydana gelen ölümlere çare olarak düşünülmüş. Bir ucu soba borusuna, bir ucu baca çıkışına monte ediliyor. Sistem otomatik veya devamlı çalışıyor. Rüzgâr geriye teptiğinde hiç ısı kaybına neden olmadan gazları pervane yardımıyla dışarı atıyor.
Asansörlü Korniş
Patentli Türk icatları -Otomatik bir makara sistemi üzerine kurulu “asansörlü korniş”, perdelerin kolayca asılmasını sağlıyor. Kornişin üzerindeki delikler lamaların tavana monte edilmesini kolaylaştırıyor. Düzenekte bulunan kayışlar sayesinde korniş aşağı doğru iniyor, perde böylece yerden takılabiliyor ve ardından korniş yukarı çekiliyor.
Sırt Asansörü
Patentli Türk icatları -“Sırt asansörü” de yangın çıktığında çok katlı binalardan hayat kurtarmaya yarıyor. Aşağıya indirilecek kişinin sırtına askı kemerleriyle takılan sırt asansörü, halatın ucundaki kancayla balkon veya pencereye tutturuluyor. Halat sayesinde kişi asansörle yavaşça inebiliyor
Yüzde Kırk Enerji Tasarruflu Motor
Patentli Türk icatları -Kayserili sanayici Hasan Basri Özdamar, geliştirdiği tek silindirli, yakıttan yüzde 40 tasarruf sağlayan enjeksiyonlu motoruna Uluslararası Patent Enstitüsü’nden onay aldı.
Özdamar, yaptığı açıklamada, 33 yıldan beri motorlar üzerine çalışmaları bulunduğunu, şimdiye kadar onlarca buluşu olduğunu, ancak 22 yıldan beri üzerinde çalıştığı tek silindirli yüzde 100 yerli motoru üretmeyi başardığını bildirdi.
Yeni hedefinin ise bu motoru yerli otomobil üretiminde kullanmak ve ABD’li General Motors ile işbirliği yaparak seri üretimi gerçekleştirmek olduğunu belirten Özdamar, yıllardır hayalini kurduğu yerli ve çok tasarruflu yüzde 100 yerli ay yıldız armalı HBO (Hasan Basri Özdamar) Türk motoruna Uluslararası Patent Enstitüsü’nden onay almanın onurunu yaşadığını söyledi.
Güneş Çarpmasını Fırsata Çevirdi
Patentli Türk icatları -Almanya’da yaşayan işadamı Ahmet Lokurlu, yaz tatilinde geldiği Türkiye’de güneş çarpmasına uğradı ve ardından önemli bir buluşa imza attı. “Güneşin gücünü neden soğutmada kullanmıyoruz?” sorusunu aklından geçiren Lokurlu, güneş enerjisiyle çalışan klima tasarladı.
Sadece buluş mu peki? Elbette değil bunun en iyi örneği Erzincanlı bir gençte…
Erzincan’da bir gencin kendi imkanlarıyla bisikletine monte ettiği motor sistemi, piknik tüpü, benzin ve aküyle çalışıyor.
”Arabalar tüple çalışıyor da bisiklet neden çalışmasın” diyerek kolları sıvadığını anlatan TAHA Çıldır, motoru piknik tüpü ile çalıştırmayı başardığını ve daha sonra da benzinle de çalışması için ayrı bir düzenek yaptığını kaydetti.
Bisiklete bağladığı bir akü sistemi ile motor düzeneğinin elektrikle de çalışmasını sağladığını belirten Çıldır, sözlerine şöyle devam etti: ”Bir hamle ile bisikleti orijinal haline dönüştürerek, üzerindeki 25 kilogramlık ağırlıkla normal bir şekilde de kullanabiliyoruz. Bisiklette güvenlik önlemi olarak 4 adet fren bulunuyor. Şu anda tek sorunumuz kullandığımız piknik tüpünün büyüklüğü. Çünkü kullandığımız tüp günde 3 saatlik gezme ile bizi yaklaşık 20 gün götürüyor. Bu bizim için çok uzun bir süre. Bu süreyi kısaltmak için daha küçük bir tüp yapmayı yada orijinal bir tüp bulup monte etmeyi düşünüyorum. Benim esas amacım elektrikle gitmek ama şu anda bisikletim 4 fonksiyona da sahip.”
Şu ana kadar sanayi ile hiç işinin olmadığını ve tüm sistemi kendisinin geliştirdiğini belirten Çıldır, bugüne kadar birçok kişiden bisikletini motosiklete çevirme yönünde talep aldığını vurguladı.
Kendi Arabasını Yaptı
Patentli Türk icatları – Artvin’in Borçka ilçesinde elektrikçi dükkanı bulunan bir vatandaş, motosiklet motorundan 4 ileri ve 4 geri otomatik vitesli bir araba üretti!
Doğu Karadeniz bölgesinde ilginç buluşları ve ilkleri ile kendini tanıtmayı başaran ve Borçka ilçesinde yaşayan elektrikçi Musa Sarıahmetoğlu, kayrola başlığından ön tampon, kaportasını ise saçtan yaparken motosiklet motoru ile 4 arka ve ön otomatik vites ürettiği arabasını tanıttı.
Okul yıllarında hayal ettiği buluşunu mezun olduktan sonra kendi imkanları ile hayata geçiren ve arabasını önce meraklılara tanıtan Sarıahmetoğlu, Ambarlı köyüne giderek burada ailesi ve komşuları ile icat ettiği arabasının keyfini çıkarıyor.
Çay Toplama Makinesi
Patentli Türk icatları – Rizeli soğuk demir ustası Suat Hayri Çalışkan, Doğu Karadeniz’de yaklaşık 200 bin ailenin geçim kaynağı olan çay tarımında kullanılmak üzere benzinle çalışan ve saatte 250 kilogram çay toplayabilen makine geliştirdi. Ardeşen’de emekli Hayrullah Koçoğlu ise 3 kişi taşıma kapasiteli, saatte 120 km hıza ulaşabilen otomobil yaptı.
Çay toplama makinesi için 15 yıldır çalışan ve bugüne kadar yaptığı makinelerden 4’üne patent alan demir ustası, son olarak geliştirdiği ‘Devrim 2011’ ile çay toplamada hem zahmeti hem de zaman kaybını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Efor Patent, Buluşlarınızın Patent tescilinin yapılması ve hukuki korunmasında hizmetlerinizde güçlü çözüm ortağınızdır.