Markalar İçin En Etkili 5 Pazarlama Stratejisi
Yeni bir ürün yada hizmet oluşturulduğunda ilk yapılması gereken işlem “Marka Tescili” dir. Sonrasında “Markalaşma” çalışmasına başlanır. Marka olma son yıllarda tüketici odaklı pazarlarda giderek zorlaşan rekabet koşullarının da etkisi altında kalarak işletmelerin pazarlama stratejilerini oluşturmada ve geliştirmede önemli bir kavram haline gelmiştir. Tüketicinin sınırsız seçeneklere sahip olması ile rekabetçi piyasa koşulları karşısında kalan markalar; büyük bütçeli ve geleneksel reklamlar ile satış yüzdelerini arttırmaya çalışırlar. Çoğunlukla bu reklamlara baktığımızda birkaç farklı markanın yüzü olmuş ünlüler ya da hep bilindik senaryolar kullanılır. Genel olarak bu reklam kampanyaları çok kısa bir süre tüketicilerin dikkatini çeker ve sadece birkaç gün konuşulur. Lakin izlenen bu stratejiler ile, istenen düzeyde markaya geri dönüş sağlanmaz. Markalar ürün satış noktalarından sosyal medyaya, toplumsal fayda sağlamaktan, duygusal konumlandırmaya kadar tüm pazarlama faaliyetlerinde hangi yöntemleri kullanırlarsa kalıcı bir başarı elde edebilirler? Bu sorunun cevabını en iyi ve en etkili şekilde verebilmek adına pazarlama stratejilerini sizler için ele aldık.
1) Amaca Yönelik Pazarlama
Amaca yönelik pazarlama; bir işletmenin, marka satışını sağlamak ve pazarlama hedeflerini gerçekleştirmek için, sosyal bir amacı desteklemesine bağlı olarak dizayn edilmiş bir strateji olarak tanımlanmaktadır. Markalar, ürettikleri ürünlerin satışı ile sosyal sorunların çözümüne yönelik katkıda bulunup, marka prestijini güçlendirerek, tüketicilerin marka sadakatinin oluşmasını sağlarlar. Böylece tüketicilere sadece fiziksel ürünler sunmakla kalınmaz; aynı zamanda duygusal etkenler de göz önünde bulundurularak çeşitlilik oluşturulur. Yani kısaca belirtmek gerekirse, farkındalık sağlanarak duygusal bir bağ kurulur.
Cone/Roper raporuna göre tüketicilerin 10’da 8’i toplumsal konularla ilişkili markalara karşı daha olumlu bir yaklaşım sergilemektedir. Tüketicilerin 3’te 2’si ise ürünlerin satın alımlarında daha iyi bir amaca yönelik kampanyalar ile birlikte alıştıkları markaları değiştirme eğilimine sahiptirler. Amaca yönelik pazarlama stratejine Saatchi&Saatchi markasını en anlamlı ve en başarılı örneklerden birisi olarak gösterebiliriz. 17 Ağustos 1999 depremi sonrası deprem mağdurları için Kızılhaç ile işbirliği yaparak, 27 ülkeye yardım çağrısında bulunarak toplamda 100 milyon İsviçre Frangı toplamıştır. Amaca yönelik pazarlama, tüketicilerin kalbini markaya bağlayan bir pazarlama anlayışıdır.
2) Birlikte Markalaşma
İki markanın bir araya gelerek ortak marka oluşturması ile ulaşma ve bilinirlik amaçlı fayda sağlamayı hedefleyen pazarlama stratejisine birlikte markalama denir. Bankalar arası ortaklıklar, etkinlik için yapılan bilet satışlarında telefon şirketlerinin ve kredi kartlarının sponsorluk çalışmaları bu pazarlama stratejisine en iyi örneklerdendir. (Örneğin; Bonus Card sponsorluğunda Rihanna konserinin gerçekleşmesi, Akbank sponsorluğunda Sonisphere müzik festivalinin yapılması, Biletix’deki etkinlik bilet satışlarında bazı kredi kartlarına özel indirimler, Kuruçeşme Arena’daki etkinliklere Turkcell’in sponsor olması ile birlikte etkinlik duyurularında “Turkcell Kuruçeşme Arena” şeklinde anılması vb.) Markalar güçlerini birleştirerek kısa sürede uzun vadeli ortaklıklar kurarak, birbirlerinden kaynak ve yetenek paylaşımı yaparak tek bir ürün ortaya koyar. (Sony ile Ericsson’ın güçlerini birleştirerek ortak telefon üretmeleri vb.)
3) Satın Alma Noktası
Tüketicinin aklında herhangi bir ürün alma fikri yokken veya aradığı bir ürün yerine markanızın ürününü görüp değerlendirmek istemesini sağlayan bir pazarlama stratejisidir. Satın alma noktası iletişimi, müşterilere satın alma noktalarında çeşitli stratejilerle ulaşarak onların ürün ve markalara yönelik satın alma kararlarını yönlendirmeye çalışan önemli ve güçlü bir araçtır. Mağazalarda bulunan tüketicilerin bir malı satın alma niyetleri, mağazanın atmosferi, organizasyonu, istenilen markanın satış noktasında bulunmaması, birbirine benzer markaların yoğunluğu ile değişebilir. Burada ayırt edilmesi gereken nokta; anlık satın alma güdüsünü uyandıran kasa yanı ürünlerinin POS pazarlama yöntemi olduğunun unutulmaması ve POP pazarlama yöntemi içerisinde değerlendirilmemesi gerektiğidir. Satın alma noktası pazarlama stratejisinde neden önemlidir? Bilindiği üzere tüketiciler satın alma kararlarının %70’ini mağaza içerisinde verir. Alışverişlerini ise %68 planlamadan gerçekleştirir. En önemlisi de tüketicilerin %59’unun son anda hangi markayı satın alacağına karar vermesidir.
4) İnternet Pazarlaması
Son yıllarda, gelişen teknolojinin etkisiyle birlikte markalar ürün ve hizmetlerini internet üzerinden tanıtarak satışlarını gerçekleştirirler. İnternet pazarlama ya da diğer adıyla online pazarlama, websitenizle, email aracılığıyla ya da sosyal medya kanallarını kullanarak satış yapabilmeniz ve hedef kitlenizle iletişim kurabilmeniz için gerçekleştirdiğiniz online reklam ve pazarlama çalışmalarının tümüdür. İnternet pazarlaması hem daha uygun hem de geniş kitlelere hızlı bir şekilde ulaşma imkânı sağlayarak, pazarlama yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem olmuştur.
Temel internet pazarlama alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
– Web tasarım ve geliştirme,
– E – ticaret siteleri,
– Affiliate pazarlama (Satış Ortaklığı Websiteleri),
– Online reklamlar,
– Sosyal medya reklam ve pazarlaması,
– Online basın bültenleri ve haberler,
– Bloglar,
– Arama motoru optimizasyonu (SEO)
– E – mail ile pazarlama,
– Makale yazımı vb.
Ülkemizde internet kullanıcılarının %77’si evlerinden bağlanırken, ev ortamında interneti bulunmayanlar ise dışarıda ve mobilde interneti kullanabilmektedirler. Gelişen teknoloji sayesinde evlerdeki televizyonların %25’i de internete bağlanabilmektedir. Her geçen yıl sosyal medya ve akıllı telefon kullanımında, dünya geneline ilk 10’un içerisinde yer almaktayız. Tahminlere göre 2018 yılında Türkiye’de e – ticaret hacminin 40 milyar lirayı aşacağı öngörülüyor. Markaların gelecek stratejilerini belirlemede bu durum oldukça önemli bir kriter niteliğinde. Günümüzde sıklıkla markalar, sosyal medya platformlarını kullansalar da, e– ticaret ve online reklamcılık gelirlerini arttırarak internet pazarlaması stratejilerini yeniden düzenlemelidirler. Çalıştıkları ajanslarla yaptıkları çalışmalarda online reklam bütçelerini arttırarak, yenilikçi pazarlama stratejilerini kullanıp geleneksel reklamcılık anlayışından sıyrılmalıdırlar.
5) Sosyal Ağlar ve Viral Pazarlama
Günümüzdeki en etkili pazarlama yöntemlerindendir. Sosyal medya pazarlaması aslında ürününüzün ya da hizmetinizin sosyal ağlar üzerinden tanıtılması ve satışlarının yapılması marka bilinirliğinin artırılması, kampanya ve haberlerin duyurulması ve dikkat çekilmesi için yürütülen bir pazarlama stratejisidir. Bunun için markalar ilk olarak marka kimliğini en iyi şekilde yansıtacak bir müşteri profili oluşturmalıdır. Oluşturulan müşteri profili çerçevesinde, her bir sosyal ağa yönelik farklı içerik metotları oluşturularak paylaşım yapmalıdır. Zira her bir sosyal ağın kendi sistemi içerisinde farklı kuralları vardır. (Görsel boyutları, paylaşımların en çok izleneceği saatler ve sosyal ağ dili vb.)
Sosyal medya pazarlamasında içerikler;
• Oldukça net, anlaşılır, dikkat çekici ve orijinal olmalı,
• Kullanılacak görseller yüksek çözünürlükte olmalı,
• Paylaşılacak metinler adeta bir slogan gibi çarpıcı ve sade olmalı,
• Verilen mesajlarda duyusal markalandırma teknikleri kullanılmalıdır.
Markalaşma yolunun ilk adımı olan marka ve slogan tescili’nin en doğru şekilde yapılabilmesi için tecrübeli bir vekil ile çalışılmalıdır. Efor Patent Uzmanları Marka tescil ön araştırma, Marka tescil başvurusu, marka tescil belgesi alımı ve sonrasında marka izleme hizmetleriyle markanızın koruyucusu olacaklardır.
Efor Patent | Markanızı Tescille Koruyun!