Koronavirüs, Covid-19 Patentleri

Covid-19 Patentleri ve İnovasyonları

Koronavirüs, Covid-19 Patentleri ve İnovasyonları

Covid-19 Patentleri ve İnovasyonları | Dünyada teknolojik gelişmelerin savaş ve kriz dönemlerinde ivme kazanarak arttığı görülmüştür. Zor zamanlar insanların kapasitelerini arttırmaları için katalizör görevi görmektedir. Problemlerden çıkış yolu aramak için AR-GE çalışmaları yapılır ve teknik çözümler bulunur ve patent alınır. Kısacası inovasyonlar ve patentler krizlerde artar! Yeni tip koronavirüs, COVID-19 tüm sektörlere etki ederken, pek çok inovasyona, girişimlere ve tabi ki patentlere neden olmaktadır. Bu süreçte, Covid-19’un çaresinin de en kısa zamanda bulunmasını temenni ediyoruz.

Dünyada ve ülkemizde koronavirüs ile mücadele kapsamında yeni buluş, tasarım, inovasyon, icatlar yapılmakta, teknolojik gelişmeler ve tabiki yeni markalar oluşmaktadır. Bunlar koronavirüs, Covid-19 salgınından korunmaya yönelik olduğu gibi ayrıca hastalığın tanısını koyma ve teşhis etme, virüsün tedavisinde kullanılacak ilaç ve virüsü öldürebilecek çeşitli icatları kapsamaktadır. Bulunan her yeni buluş, icat ve ürün geliştirmeler koruma altına alınması için patent başvurusu yapılmaktadır.

Efor Patent olarak Koronavirüs, Covid-19 ile mücadele amacıyla geliştirilen bazı buluşlara, tasarımlara ve markalara danışmanlık vermekteyiz. Aşağıda Türkiye’den bazı Covid-19 patentleri ve inovasyonları örnek olarak verilmiştir.

90 Dakikada Covid-19 Teşhisi

İTÜ ARI Teknokent firması Bioeksen ve HSGM Viroloji Laboratuvarı ile birlikte geliştirilen tanı kiti, Covid-19’un 90 dakika civarında bir sürede tanısını koyabilmekte.

Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede sağlık çalışanlarının işini kolaylaştırması beklenen bu tanı kiti, Bioeksen firması ile Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Viroloji Laboratuvarı’nın ortak çalışması sonucu bulunarak, patenti alınmış ve seri üretime başlamıştır.

Yapay Zekâ ile Covid-19 Teşhisi

ODTÜ Teknokent’te yer alan bir firma, Covid-19 hastalığının tanı ve teşhisini hızlandırmak amacıyla yapay zekâ algoritması geliştirdi. Yapay zekâ ve tıp alanında uzmanların bir araya gelerek geliştirdiği “COVID Veritabanı” projesi, akciğer röntgenleri ve bilgisayarlı tomografi görüntülerini detaylı üst veriler ile bütünleştirerek Covid-19 hastalığı konusunda geniş bir veri tabanı oluşturulması amaçlanmaktadır.

Geliştirilen bu yapay zekâ teşhis algoritması ile sağlık çalışanları Covid-19 hastalarının mevcut durumlarını daha iyi anlayabilecek ve örnek vakaları inceleme fırsatı bulacaklardır.

Covid-19 Hastalarına İlaç: TR-C 19

Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve VSY Biyoteknoloji İlaç Sanayi AŞ, Covid-19 hastalarını tedavi için “TR-C 19” ismini verdikleri ilaç geliştirdi. Gönüllü hastalar üzerinde kullanıma hazır hale gelen ilaç, kısa süre zarfında ruhsatlandırılacak.

Dünyanın pek çok yerinde Covid-19 tedavisi için aşı ve ilaç Ar-Ge çalışmaları yürütülmekte, Türkiye’de de hız verilen bu çalışmalar sonuç vermeye başladı ve “TR-C 19” ilaç üretildi. Bulunan bu ilaç laboratuvar ortamında izole edilen Covid-19 virüsünü nötralize etmiştir. Şimdiki aşamada gönüllü olacak Covid-19 pozitif vakalar üzerinde uygulamaya koyulacak ve ilerleyen zamanda ruhsatlandırılacaktır.

Covid-19’u Öldüren Kumaş Geliştirildi

Boyteks firması, bir inovasyon çalışmasıyla özel bir polimer teknolojisi ile Koronavirüs’ü yok eden bir kumaş geliştirdi. Test aşaması ile değerlendirilmeye alınan bu özel kumaş testi geçerek Covid-19 virüsüne karşı yeni bir mücadele yöntemi oldu. İnovasyon açısından değerlendirildiğinde dünyada bir ilk olan bu kumaşa Alman test merkezi tarafından da onay verildi.

Boyteks firması tarafından üretimi başlayan bu kumaşın ilk siparişini verenler Brezilya ve Makedonya oldu. Kumaşın 5 yıkamaya kadar antiviral özelliğini kaybetmediği tescillenmiş durumda.

Covid-19’a Karşı Ultraviyole-C Hava Sterilizasyon Cihazı

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Covid-19 ile mücadele kapsamında yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucu, Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerince Ultraviyole-C hava sterilizasyon cihazı yapıldı.

Geliştirilen bu cihaz, insanların sıkça bulunduğu olduğu kapalı ortamlarda; okul, hastane, kamu kurumları, banka, fabrika vs. gibi kullanıma uygun şekilde üretildi. Ayrıca cihazın içerisinde bulunan iki fan, karbon filtre ve UVC ampuller aracılığıyla havanın steril edilmesini sağlayarak sürekli sirkülasyon yapılıyor. Bu geliştirilmiş ürün sayesinde Covid-19’a karşı mücadelede insanların yüz yüze iletişim halinde olduğu kapalı ortamlarda da koruma sağlanacaktır.

Covid-19’u Öldüren Robot

Covid-19 ile mücadelede etkin bir şekilde çalışan meslek liseleri tarafından ultraviyole ışınlı dezenfeksiyon robotu yapıldı. Ankara Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojisi alan öğretmenleri kapalı ortamda kullanılabilen “UV dezenfeksiyon robotu” geliştirildi.

Fiziki özellikleri nedeniyle 360 derece dönebilen bu sterilizatör robotun üzerinde bulunan ultraviyole radrasyon tüpleri ile bulunan ortamda dezenfeksiyon yapılabiliyor. Virüs ve mikropların üremesini imkânsız hale getiren bu robot, başta hastaneler olmak üzere pek çok kapalı ortamın insana ihtiyaç duymadan strerilize edilmesine olanak tanıyor.

Yerli Video Konfreans Uygulaması: BizBize (XperMeet)

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) döneminde uzaktan (evden çalışma) çalışma durumu virüsün etkisini gösterdiği tüm ülkelerde uygulanmaktadır. Şirketler bu dönemde uzaktan işlerini yürütmek ve çalışanları ile irtibatta kalmak için online toplantı ve online görüşmeler düzenlemektedir. Online konferansların yapılabileceği pek çok farklı uygulama mevcut. Ülkemiz de ise Aselsan iştiraki olan Bites firmasında yer alan Türk mühendisler tarafından “XperMeet” olarak adlandırılan, video konferans uygulaması geliştirilmiştir.

Yerli ve milli olanaklar ile geliştirilen bu uygulama yurtiçinde “BizBize” ve yurtdışında “XperMeet” ismiyle anılacaktır. Bu yerli uygulama ile dünya çapında sık kullanılan online konferans uygulamalarının bazılarında ortaya çıkan güvenlik açıkları ve veri kayıplarının önüne geçebilecek bir teknoloji ile şirketler ve kurumların güvenliği sağlanmaya da çalışılmaktadır.

Antiviral Maske Projesi: Yeşim Tekstil

Yerli firmalarımızdan Yeşim Tekstil, organik pamuk ve likra kullanılarak geliştirilen kumaştan antiviral ve anti bakteriyel özellikte maske projesi başlattı. Yeşim Tekstil bu proje için Biyoteknoloji ürünleri ile 25 yıllık deneyime sahip olan Health Guard firması ile işbirliği yaparak geliştirdi.

Üretilen maskeler sıkı ve esnek yapı olarak iki çeşit olmakta ve 50 yıkamaya kadar tekrar kullanılabilir özelliğine sahiptir. Yapılan Antiviral maske projesi ile üretilen bu kumaş zararlı virüs, küf, bakteri ve mantarları engellemekle kalmayıp, aynı zamanda nefes alışverişini de kolaylık sağlamaktadır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 salgınına karşı mücadele kapsamında yapılan tüm bu icat ve ürün geliştirme çalışmaları her geçen gün artarken patent sayılarında artış gözlemlenmektedir. Dolayısıyla  Koronavirüs, Covid-19 patentleri konusunda haberlerimiz devam edecek.

Covid nedeniyle ortaya çıkan binlerce inovayonu içeren bir web sitesi;
www.covidinnovations.com 

Efor Patent | Tescilleyin  Sizin Olsun!