
Küskün ve Başarılı Kardeşlerin Markaları: Adidas ve Puma
Bütün dünyanın bildiği dev markalar olarak tanınan Adidas ve Puma’nın sadece marka olmanın ötesinde çok tuhaf bir hikayeye sahiplerdir.
Adidas ve Puma markalarının ortaya çıkışının ilginç hikayesi; Alman Adolf (Adi) ve Rudolf Dassler kardeşler Herzogenaurach adında Almanya’da küçük bir kasaba yaşıyorlardı. İkinci Dünya savaşı ortaya çıkmadan önce bu kasabada iki kardeş annelerinin çamaşırhanelerinde Dassler Brothers Shoe Company kurdu ve ayakkabı üretimine başladılar. Adi ayakkabıların üretiminde Rudolf ise ayakkabıların satışından sorumluydu.
1933 yılında Nazi lider konumuna gelince her iki kardeş bu partiye üye olmaya karar verirler. Tabii bu durum, 1936 olimpiyatlarında 4 altın madalya kazanan efsanevi Afro Amerikan atlet Jesse Owens’a ayakkabı vermelerini engellemez. Ownes’in zaferleri kardeşlerin ayakkabı satışlarına olağan derecede yansıdı. Başarıyla birlikte önceden beri gelen sürtüşmeler eşlerinde katkısıyla birlikte kardeşlerin arasını iyice kızıştırdı. Ama iplerin kopmasına Herzogenaurach’daki fabrikayı müttefiklerin bombalaması sebep olur. Adi ve eşi, daha önceden Rudi ve karısının bulunduğu sığınağa geldiğinde, Adi müttefikleri kast ederek “kahrolasılar yine geldiler” der ve Rudi bu sözün kendisini ve ailesini hedef aldığına inanır.
İki Küskün Kardeşin Markaları Adidas ve Puma
Rudi tutuklandığında kendisinin tutuklanmasına sebeb olan kişinin kardeşi Adi olduğunun öğrenir. İki kez tutuklanan Rudi ilkinde, askerlik hizmetinden firar ettiği için Almanlar, ikincisinde ise Gestapo adına çalıştığı gerekçesiyle Müttefikler tarafından tutuklanır. Amerikalı soruşturma yetkililerinin yayımladığı raporda, Rudi’yi kardeşi Adi’nin ihbar ettiği belli olur. Rudi savaş kampına gönderilirken, Adi işi yeniden inşa etmeye girişir.
1948 yılında kardeşler sonunda markayı ikiye ayırdı ve Adi kendi şirketini, adı ve soyadıyla uyumlu olan “Adidas” olarak adlandırır. Rudi de kardeşini taklit ederek ilk önce şirkete “Ruda” adını verir; ama sonradan “Puma”ya çevirir.
iki kardeş Aurach nehrinin iki tarafında fabrikalarını inşa ederler ve savaş sonrası işsizliğe büyük çare olurken bölgenin büyük bir ekonomisi haline gelirler. Halk bu iki şirkette çalışmaya başlar iki kardeş arasında yaşanan küskünlük öyle bir hale gelir ki halk arasında taraflaşma başlar. Hatta iki fabrika çalışanları arasında evlilik bile yasaklanır hale gelir.
Yıllar sonra Herzogenaurach şehiri bu kavga yüzünden eğik boyunlar şehir olarak anılır bunu sebebi insanların konuşmadan önce hangi ayakkabıyı giydiklerine bakmalarıdır. İki kardeş 4 yıl arayla ölür. Ama aralarında ki küslük o kadar ölümsüz ki mezarları bile aynı yerde olmalarına rağmen birlerine oldukça uzak yapılmışlardır. Her iki markanın da ana merkezleri halen Herzogenaurach’da bulunuyor. Hala Herzogenaurach şehrinin en büyük ekonomi liderleri konumundadırlar.
İki Küskün Kardeşin Markaları Adidas ve Puma
Efor Patent Marka Tescili| Tescilleyin Sizin Olsun!