Blokzincir Patentleri
Blokzincir teknolojisinin özelliklerinden dolayı pek çok yeni teknoloji de Blokzincir (Blockchain) tabanlı olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla dünya genelinde Blokzincir patentleri de artmaktadır. Özellikle 2017 yılından bu yana Blokzincir patentleri 10 kat artış göstermiştir.
Devletler, ünlü markalar ve önde gelen finansal kuruluşların pek çoğu da Blokzincir teknolojisine adapte olmaya çalışmaktadırlar. Blokzincir patent başvurularında ABD ve Çin başı çeken ülkeler konumundadırlar. Aynı zamanda bu iki ülke en çok Blokzincir patentlerine sahip olan ülkelerdir. ABD, en çok Blokzincir patentine sahipken, Çin ise en çok Blokzincir patent başvurusuna sahip ülke durumundadır. “2020 Blockchain Industry Development” başlıklı bir rapora göre Çin firmaları, Çin’in Devlet Başkanı’nın endüstriyi teşvik etmesinin ardından 4.435 Blokzincir patenti için başvuruda bulunmuştur. Çin Başkanı Şi Cinping, Ekim 2019 yılındaki bir toplantıda özellikle ülkedeki inovasyonun bir çekirdeği olarak Blokzincir teknolojisinin benimsenmesi gerektiğini savunarak bu yöndeki çalışmalarının artması için çağrıda bulunmuştur. Bu durum son 2 yılda Çin’i Blokzincir konusunda en çok patent başvurusu yapan ülke konumuna getirmiştir.
Türkiye’de ise Blokzincir teknolojisi ile kripto para varlıklarına da ilgi artmaktadır. Bu alanda özellikle üniversiteler dersler açmakta ve ayrılan bütçeler ile Blokzincir merkezleri ve araştırmaları yürütmektedirler. Türkiye’deki Blokzincir teknolojisi ile ilgilenen üniversitelerden biri olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, MSKÜ Blokzincir Araştırma Grubu ulusal bir Blokzincir patenti üzerinde aktif olarak çalışmalar yürütmektedir.
Efor Patent olarak; Ülkemizde Blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan çalışmaların artmasını ve Blokzinciri Patentleri konusunda dünya devletleri arasında yer almayı destekliyor ve temenni ediyoruz.
Blokzincir (Blockchain) Teknolojisi Nedir?
Blockchain ya da Türkçe adı ile Blokzincir; herhangi bir merkeze ve otoriteye gerek duyulmadan, verilerin birbirine zincir halinde bağlı bloklar tarafından tutulduğu ve sürekli büyüyen bir işlem kayıt defterini ifade etmektedir.
Blokzincir ilk olarak 1990’larda kriptografi uzmanları Stuart Haber ve Scott Stometta’nın çalışmaları ile ortaya çıkmıştır. 1970’lerde Ralp Merkle tarafından patentlenen “hash ağacı” görüşünden yola çıkan Haber ve Stometta, çalışmalarını tam olarak tanımlamasalar da günümüzdeki Blockchain tanımına yaklaşmışlardır. 2008 yılına gelindiğinde ise Satoshi Nakamoto tarafından bir kripto para olan Bitcoin’de, kamu işlem defteri olarak kullanılmak üzere Blockchain teknolojisi daha da geliştirilmiştir. Bu teknoloji ile kripto para olan Bitcoin, güvenilir bir merkez veya otoriteye ihtiyaç duymadan double spending problemini çözen ilk dijital para birimi olmuştur. Ki bu yüzden de Blockchain veya Blokzincir nedir diye sorulduğunda akıllara ilk olarak Bitcoin kripto parası gelmektedir.
Blockchain teknolojisi geleneksel veritabanlarının aksine işlemlerin ard arda listelendiği dijital bir kayıt defteri şeklinde çalışmaktadır. Blokzincirde her blok’ta o anki işlem kaydı yer alır ve bir sonraki bloğa geçerken bir önceki bloğun şifrelenmiş bilgileri ile geçer ve üzerine yeni veriler eklenir. Her blok, kendilerinden öncekine şifreli biçimde bağlı olduğundan, herhangi birinde değişiklik yapılması, sonraki tüm bloklarda değişiklik meydana getirir. Bu nedenle Blokzincir teknolojisinde eski verilerde herhangi bir düzenleme yapılması imkansızdır ve bu durum teknolojinin güvenilir olmasını sağlamaktadır.
Blockchain teknolojisinin çalışma prensibinin en önemli özellikleri, dağıtık, anonim, merkezsiz ve kamuya açık olmasına rağmen değiştirilemez ve hacklenemez olmasıdır. Sitemin dağıtık ve merkezsiz bir ağ üzerinde olması demek; aynı verinin birbirleriyle iletişim halinde olan farklı bilgisayarlar üzerinde saklanması demektir. Bu sayede bazı bilgisayarlarda teknik arıza olsa da milyarları bulan diğer tüm kayıtlarda verilerin birer kopyası saklandığından sistem aksamadan çalışmaya devam etmektedir. Blokları değiştirmek veya bozmak için ise bu milyarlarca kopyası olan kayıt defterindeki tüm blokları değiştirmek gerekir ki bu müdahale de imkansızdır.
Blokzincir Cüzdanı (Blockchain Wallet)
Blokzincir teknolojisi kripto para alıp göndermek veya para tutmak için kullanılan açık kaynak kodlu dijital bir cüzdan olarak da kullanılmaktadır. Günümüzde kripto paralara artan taleple birlikte Blockchain teknolojisi hakkında bilgi edinmekte bir o kadar önemli hale gelmiştir. Blockchain Wallet, cüzdan kimliği ve özel anahtar ismi verilen iki benzersiz koda sahiptir. Cüzdan kimliği için bankalardaki IBAN ve özel anahtar için şifrenizi düşünebilirsiniz. Kripto para gönderirken alıcının cüzdan kimliğine para gönderiyorsunuz ve ödemeyi özel anahtarınızla onaylıyorsunuz. Blockchain Wallet ile yapılan tüm işlemler blok zincirine kaydedilmektedir ve para gönderip, alma işlemi son derece hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmaktadır.
Bitcoin gibi kripto paralara sahip olan kişiler Blockchain Wallet’larına internetin olduğu her yerden her an ulaşabilmektedirler. Para transferi yapmaları için ise sadece karşı tarafın cüzdan kimliğini bilmek yeterlidir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde yükselerek kara geçen kripto paralara ve dolayısıyla Blockchain teknolojisine ilgi giderek artmaktadır.
Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun!