Benim Buluşum, Sizin Buluşunuz, Bizim Buluşumuz?

Temel faaliyetlerinizi koruyan güçlü bir patentle desteklenen başarılı bir iş kurmak için yıllarınızı harcadığınızı hayal edin. Rakip firmalardan, işinizin dayandığı buluşa sahip olduklarını iddia edebilir ve harcama yaptığınız patentleri almaya hak kazanmak isteyebilir ve kârınızdan pay isteyebilir. Bu kulağa saçma bir talep gibi gelebilir, ancak yasa sadece onların tarafında olabilir.

Bir buluşun gerçek, yasal mucitlerinin belirlenmesi ve ortaya çıkan patentlere ilişkin hakların belirlenmesi çok önemlidir. Patent hakkı, buluş sahibinde başlar ve ancak buradan sonra devredilebilir (otomatik olarak işverene devredilmesi dahil). İhmal edilen mucitler, haklarını uygulamak için mahkemeleri kullanabilir, bu da pahalı ve sert anlaşmazlıklara yol açabilir. Ancak, buluşlar ilk yapıldığında ve patent başvuruları yapıldığında, mucitlik meselesini gözden kaçırmak çok kolaydır.

Peki mucit kim? Yasal olarak mucit, buluş konseptini fiilen tasarlayan kişi veya kişilerdir. Ama bu gerçekten ne anlama geliyor?

Bu gerçekten iki parçalı bir soru. İlk olarak, yaratıcı kavram (veya kavramlar) nedir? İkincisi, aslında bu kavramları kimin tasarladığı. (Ve sonra üçüncüsü, içlerinde fikri mülkiyet haklarına sahip olanlar.)

Buluş Kavramı Nedir?

Buluş kavramı, daha önce bilinenlere kıyasla eklenen yeni fikirdir. Ama bu sadece yeni bir fikir değil. Buluşun konseptini, bilinen sistemlerde var olan bazı problemlere teknik bir çözüm olarak düşünmek faydalı olabilir. Yeni bir renge boyayarak değil, kapatma mekanizmasını geliştirerek daha iyi bir fare kapanı yapmayı düşünün. Mucitler, çözümü bulan kişilerdir.

Genellikle mucitlerin belirli bir sorunu çözmek ve belirli bir çözüm bulmak için yola çıktıkları yerde açık bir buluş kavramı olabilir. Ancak, tamamen ayrı buluşlar veya ana konsepte yönelik daha küçük ama faydalı iyileştirmeler gibi, patent başvurusunda sona eren başka buluş konseptleri de olabilir. Bir patent başvurusunda bu iyileştirmeler genellikle bağımlı istemler olarak görünecektir, ancak bunlar sadece açıklamada görünebilirler. Her yaratıcı kavramın farklı bir mucit grubu olabilir. Patent başvurusunda yer alan tüm buluşa ait kavramların tüm mucitlerinin başvuruda isimlerinin olması önemlidir.

Bu Kavramları Gerçekte Kim Tasarladı?

Buluşa ait kavramlar bilindikten sonra, buluş sahipleri belirlenebilir. Bu, taraflar arasındaki bir anlaşma meselesi değil, hukuki bir olgu meselesidir. Mülkiyet üzerinde anlaşmaya varılabilir, mucitlik budur. Mucitlik bir nezaket veya gelenek meselesi de değildir. Her zaman bir akademisyenin isminin verileceği akademik bir makale gibi de değildir. Böyle bir düşünce aslında sadece hukuken yanlış olmakla kalmaz, aynı zamanda yanlış mucitlerin isimlendirilmesinin bir patenti uygulanamaz hale getirebileceği için pozitif olarak tehlikelidir. Sonuçlar başka yerlerde çok daha az şiddetlidir ancak çoğu patent başvurusu sahibi  güçlü koruma istemektedir, bu nedenle bu anlaşılması gereken önemli bir gerçektir.

Mucitler, gerçekten yaratıcı bir konsept bulan, ‘ampul anına’ sahip olan (ya da onlardan biri) kişilerdir. Mucitler, mevcut teknolojideki sorunları belirleyebilir ve/veya bu sorunlara çözümler bulabilir. Mucitler, sonuçların önemini anlayabilir ve bunların nasıl faydalı bir şekilde uygulanabileceğini görebilir. Mucitler, bir fikri gerçekten çalıştıran yaratıcı adımı atabilirler. Buluş konseptini birlikte tasarlayan bir mucit ekibi olabilir veya bu bir kişi olabilir.

İnsanlar, bir mucit olmadan da bir buluşa katkıda bulunabilirler. Katkıda bulunanlar, buluş konseptini fiilen oluşturmadan, mucitlere yardımcı olmak için arka plan bilgisi kontrolü sağlayabilir. Katkıda bulunanlar, fikrin işe yaradığını göstermek için deneyler yapabilir, ancak fikrin ortaya çıkmasına veya fikrin iyileştirilmesine yardımcı olmaz.

Katkıda bulunanlar, genellikle herhangi bir inisiyatif almadan, talimat altında çalışmalarını yürütebilirler. Katkıda bulunan kişi, destek sağlayan ancak buluş konseptinin geliştirilmesine fiilen yardımcı olmayan bir süpervizör veya yönetici veya bir mucidin yönlendirmesi altında çalışma yürüten bir teknisyen veya öğrenci olabilir. Bununla birlikte, mucitliğin kişinin üstlendiği rolle değil, ne yaptığıyla ilgili olduğunu kabul etmek de önemlidir. Teknisyen veya öğrenci, genel buluşun yapılmasına katkıda bulunan pratik problemleri çözerse, onlar da bir mucit olur.

Elbette katkıda bulunanlar değerli yardımlar sağlayabilir ve çabalarının ödüllendirilmemesi için hiçbir neden yoktur. Örneğin, buluş sahipleri (veya bir işverenin bir çalışanın buluşuna otomatik olarak sahip olduğu şirket) ile anlaşarak, buluş tarafından elde edilen herhangi bir gelirden pay alabilirler. Ancak kanunen mucit değillerdir ve bu nedenle buluş için herhangi bir patentte otomatik haklara sahip değillerdir.

Alınabilecek Önlemler

Bunların hepsi, özellikle özette tartışıldığında karmaşık gelebilir. Bir patent uzmanı, genellikle mucitliği gördüklerinde bilir ve bu nedenle yardımcı olabilir. Ancak mucitlerin kim olabileceğini takip etmenize yardımcı olacak bazı basit önlemler de var.

İyi bir laboratuvar defteri tutmanın önemini tüm bilim adamları bilir ve icatlar için de durum farklı değildir. Bulduğunuz fikirlerin, fikirleri doğrulayan sonuçların ve başka kimlerin dahil olduğunun tarihli bir kaydını tutun. Yaratıcı bir kıvılcım ya da faydalı bir iyileştirmeye katkıda bulunan herkesin, onlarla sadece kahve içerken tartışsanız bile, bir mucit olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, faydalı fikirler üreten tüm konuşmaların kaydını tutun. Tersine, bir başkasının fikrine önemli ölçüde katkıda bulunuyorsanız, daha sonra haklarınızı korumanız gerekebileceğinden tarihli bir kayıt tutun.

Tanımlanmış bir fikriniz olduğunda, bir patent peşinde koşma olasılığınız olduğunu düşünmüyorsanız bile, bunun resmi bir kaydını yapın. Buluş açıklama formları, mucitleri belirlemek için kullanılabilecek fikrinizin temel iyileştirmelerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olduklarından, bunu yapmanın kullanışlı bir yoludur ve genellikle özellikle kimin ne yaptığını soran bir bölümleri vardır. 

Patentlerin birçok özelliğinde olduğu gibi, önlem almak her zaman iyidir. En başta mucitliği doğru bir şekilde anlamak, süreç boyunca maliyetli anlaşmazlıkları önleyebilir. Şirketinize uygun patent haklarınızın belirlenmesi için patent vekili ile çalışmanız gerekmektedir. Efor Patent olarak patent haklarınızı belirlemede ve şirketinizin geleceğini belirleme de uzman ekibimiz ile sizlere hizmet vermekteyiz. 

Efor Patent – Tescilleyin Sizin Olsun.