Başarının Sırrı Ar-ge, İnovasyon ve Patent
Ar-ge, inovasyon ve patent alanları teknoloji ve değişen dünya ile birlikte gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Teknoloji denildiğinde aklımıza tablet pc gibi elektronik aletler gelse de günümüz ve gelecekte bu alanlar değişecek gibi duruyor. Aslında bugün hayatımızı kolaylaştıran ne varsa yeni bir teknoloji sayılır. Bu trendi takip eden ve ürünlerine uygulayan Decathlon en yeni teknolojileri yaptıkları AR-GE sayesinde yeni ürünlerinde kullanmaktadır.
Bu yıl on birincisi düzenlenen yarışmaya Decathlon’un davetlisi olarak katıldım. Böylece hem en yeni spor teknolojisi ürünlerini görme şansım oldu, hem de bu teknolojilerin geliştirildiği Ar-Ge ofislerini ziyaret ettim.
Yoğun Rekabet İnovasyonu Zorunlu Kılıyor
Dünya ekonomisinde spor pazarının önemli bir payı var. İstatistik şirketi Statista verilerine göre global spor pazarı gelirleri 2006 yılında yaklaşık 107 milyar dolarken, 2014 yılında bu rakam 146 milyar dolara çıktı. 2015 yılının sonunda ise yüzde 2-3 civarında büyüme bekleniyor. Piyasadaki yoğun rekabet şirketleri yeni ürünler geliştirmeye zorluyor. Yeni ürün geliştirmenin yolu Ar-Ge çalışmalarından geçiyor. Bu amaçla Decathlon bünyesinde oldukça büyük bir inovasyon merkezi ve iç tasarım departmanı kurmuş.
Fransa’nın Lille şehrinde kurulan merkezde 600 kişi çalışıyor. Düzenli olarak bir araya gelen tasarımcılar ve mühendisler, gündelik hayatta karşılaşılan sorunlara nasıl çözüm getirebileceklerini tartışıyor. Tartışmaların sonucunda prototipler oluşturuluyor. Bu prototipler merkez bünyesindeki dört ayrı laboratuvarda farklı hava koşullarına göre test ediliyor. Testlerden başarıyla çıkanlar, üretim zincirine katılıyor.
Örneğin, “Çocuğumun kar kıyafeti çok kalın, dışarı çıkmadan önce çok terliyor, buna nasıl bir çözüm bulabiliriz?” sorusuna cevap arayan mühendisler Aircombi bebek kıyafetini geliştirmiş. “Şnorkellerin ağız kısmı hijyenik olmadığı için dalış yapamıyorum” sorununun çözümü ise Easybreath adlı yüzün tamamını kaplayan şnorkel olmuş. Bu şekilde her yıl ortalama 50 yeni ürünün patenti alınıyor.
İki İçeceği Aynı Kapta Tutan Matara Birinci Oldu
İlki 2005 yılında düzenlenen “Decathlon İnovasyon Ödülleri” yarışmasının on birincisi 8 Ekim tarihinde Fransa’da yapıldı. İzleyenlerin verdiği oylar sonucunda yarışmanın birincisi Aptonia markasının geliştirdiği inovatif matara oldu. “Çift kullanım sistemli” mataranın içerisine iki farklı içecek konulabiliyor, iki içecek birbirine karışmıyor, sporcular basit bir kapak hareketiyle istediğini içebiliyor.
Yarışmanın ikincisi olan Quechua Fresh & Black adlı çadır, farklı kumaş teknolojisi sayesinde güneş ışığını ve ısısını engelliyor. Yarışmada üçüncü olan Nabaiji SELFIT ise değiştirilebilir lens özelliğine sahip bir yüzücü gözlüğü. Bu gözlüğün camları kolayca değiştirilebiliyor. Güneşli veya karanlık ortamlar için üç farklı cam seçeneğine sahip olan SELFIT’te miyoplar da düşünülmüş. Miyop yüzücüler, farklı derecelerdeki camları kullanarak denizin altında temiz görüş sağlıyor.
Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun!