Dünya Fikri Mülkiyet Günü (World IP Day), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) kurulduğu anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün olan 26 Nisan’da kutlanmaktadır. Her yıl değişik bir tema ile tüm üye ülkelerde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Fikri Mülkiyet Günü, fikri mülkiyetin önemi ve değeri konusunda farkındalığı artıyor.
World IP Day – Dünya Fikri Mülkiyet Günü 2024 teması; IP and the SDGs:“Building our common future with innovation and creativity” Türkçesi; Fikri mülkiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: “Yenilik ve yaratıcılıkla ortak geleceğimizi inşa etmek” olarak belirlendi.
“İnovasyonla Sürdürülebilir Geleceğimizi İnşa Etmek“ için nasıl çalışma yaşamımızı yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. 2024 Dünya Fikri Mülkiyet Günü, fikri mülkiyetin (IP) geleceğimizi inşa etmek için çok önemli olan yenilikçi ve yaratıcı çözümleri (inovasyonları) nasıl teşvik ettiğini ve güçlendirebileceğini hatırlamak için önemlidir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri insanlar, barış, refah ve dünyamız için bir plandır. Karşılaştığımız zorluklar çok yönlü ve karmaşık olduğu gibi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri de birbirine bağımlıdır ve bir alandaki eylem diğerlerinin sonuçlarını etkilemektedir. Bu nedenle kalkınma çabalarının sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği dengelemesi gerekiyor. Karşılaştığımız zorluklar köklü ve karmaşıktır. Herkes için her yerde sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmak için hemen harekete geçmemiz ve elimizdeki tüm araçları, özellikle de yaratıcılığımızı ve fikri mülkiyetimizi kullanmamız gerekiyor.
Fikri mülkiyetin, insanlığın ilerlemesini desteklemek için ihtiyaç duyduğumuz yenilikçiliği ve yaratıcılığı nasıl desteklediğini anlayıp ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için fikri mülkiyeti Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne bağlamalıyız.
Fikri mülkiyet hakları; Ticari markalar, tasarım hakları, telif hakkı, patentler, bitki çeşitliliği hakları, coğrafi işaretler, ticari sırlar ve daha fazlasını kapsamaktadır.
WIPO mucitler, yaratıcı tasarımcılar ve girişimcilerin gelişmesi için yasal ve politik bir ortam yaratmaya yönelik ulusal ve bölgesel çabaları daha çok desteklemeyi hedefliyor.
Dünya Fikri Mülkiyet Günü , fikri mülkiyetin (IP) dünya çapında bilimin gelişmesine nasıl yardımcı olduğunu ve insanlığın ilerlemesini sağlayan teknolojik yenilikleri mümkün kıldığını hatırlatmayı amaçlar. Düzenlenen etkinliklerle; patentler , ticari markalar , endüstriyel tasarımlar , telif hakkı gibi fikri mülkiyet haklarının yenilikçiliği ve yaratıcılığı teşvik etmede oynadığı önemli rolü vurgulanmaktadır.
Dünya Fikri Mülkiyet Günü, mucitleri ve yaratıcıları çalışmaları için tanımak ve ödüllendirmek ve toplumun onların yaratıcılıklarından ve ustalıklarından faydalanmasını sağlamak için dengeli bir fikri mülkiyet sisteminin önemini vurgulamaktadır. Fikri mülkiyet hakları araştırmacıların, mucitlerin, işletmelerin, tasarımcıların, sanatçıların ve diğerlerinin yenilikçi ve yaratıcı çıktılarını yasal olarak korumalarına ve onlardan ekonomik getiri elde etmelerine olanak tanır.
Neden 26 Nisan?
1999 yılında Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının (WIPO) yıllık genel kurulu öncesinde, Çin Fikri Mülkiyet Ofisi, WIPO Genel Müdürüne dilekçe göndererek; 21. yüzyılda fikri mülkiyetin sosyal ve ekonomik kalkınmayı destekleyen en önemli faktörlerden birisi olacağı, fikri mülkiyet haklarının gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülkeler bakımından öneminden bahsederek ve toplumun fikri mülkiyet hakları konusunda farkındalığının yükseltilmesinin faydası vurgulanarak, WIPO kuruluş tarihi olan, 26 Nisan gününün WIPO tarafından “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” olarak kabul edilmesi ve her yıl anılan tarihte kutlanmasını önerir. Teklif 1999 yılı WIPO Genel Kurulunda kabul edilir ve 2000 yılından itibaren 26 Nisan günü Dünya Fikri Mülkiyet Günü (World IP Day) olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Efor Patent Ekibi olarak; tüm meslektaşlarımızın ve bu alanda hizmet veren tüm dostlarımızın fikri mülkiyet gününü kutlarız.
Detaylı Bilgi için: WorldIPDay
Efor Patent – Tescilleyin Sizin Olsun.
#WorldIPDay #IPday #DunyaFikriMülkiyetGunu