Bilindiği üzere fikri ve sınai mülkiyet haklarının önemi her geçen gün artmakta. Ülkemizde bu hakların korunması üzerinde çalışmalara her yıl daha da önem verilmektedir. 2022 yılının geride bıraktığımız altı ayında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açıklanan veriler bunu daha iyi göstermektedir. Bu verilere detaylı bir şekilde yazımızda yer vermekteyiz.
Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre 6 ayda 126 bin 783 yerli Sınai Mülkiyet başvurusu yapıldı. Yılın ilk altı ayında Türk Patent ve Marka Kurumu’na 3 bin 657 patent, 3 bin 229 faydalı model, 87 bin 932 marka, 31 bin 965 tasarım olmak üzere toplam 126 bin 783 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Ocak-Haziran 2022 döneminde 126 bin 783 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldığını bildirdi. Türk Patent ve Marka Kurumu bu yılın ilk altı ayında yapılan sınai mülkiyet başvurularına ilişkin değerlendirmeleri aşağıdaki gibidir.
Yılın ilk altı aylık döneminde coğrafi tescil sayısı 1149, yılın ilk altı ayında Türk Patent ve Marka Kurumu’na 3 bin 657 patent, 3 bin 229 faydalı model, 87 bin 932 marka, 31 bin 965 tasarım olmak üzere toplam 126 bin 783 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı.
Ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvurularında yüzde 3 artış yerli faydalı model başvurularında yüzde 34 artış, yerli tasarım başvurularında da yüzde 28 artış gerçekleşmiştir.
Yerli sınai mülkiyet tescil sayılarına bakıldığında da dikkat çekici artışlar görüldüğünü söyleyebiliriz. Ocak-haziran döneminde yerli patent tescil sayısı yüzde 11 artarak 1719’a, yerli faydalı model tescil sayısı yüzde 38 artarak 1273’e ulaştı. Bu dönemde yerli marka tescil sayısında yüzde 50 artış yaşandı ve 70 bin 603 marka tescili yapıldı. Yerli tasarım tescil sayısı da yüzde 38 artarak 31 bin 589’a çıktı.
Ocak-haziran arasında Mercedes-Benz Türk 112, ASELSAN 71 ve Arçelik ise 61 başvuruda bulunarak en fazla patent başvurusu yapan kuruluşlar oldular.
Coğrafi işaret başvurularında da önemli artışlar kaydedildi. Coğrafi işaret başvuruları, 2022’nin ilk altı ayında geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 120 arttı. Bu dönemde 163 coğrafi işaret tescili yapıldı.
Başvurularda Öne Çıkanlar Unsurlar
Türk Patent ve Marka Kurumu 2022 yılı ilk altı ay istatistiklerine bakıldığında patent başvurusunda bulunan ilk 50 kuruluş arasında 14 üniversite yer aldı. Üniversiteler tarafından 333 patent ve faydalı model başvurusu yapıldı. En fazla patent başvurusu yapan üniversiteler arasında ilk sırayı 17’şer başvuruyla Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi paylaşırken ikinci sırada 13 başvuru ile Erciyes Üniversitesi, üçüncü sırada ise 12’şer başvuru ile İstanbul Teknik Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi yer aldı.
Sınai mülkiyet başvurularının illere göre dağılımında ise patent başvuru sayılarında sıralama İstanbul, Ankara, Bursa şeklinde gerçekleşirken marka ve faydalı model başvuru sayılarında İstanbul, Ankara, İzmir, tasarım başvurularında da İstanbul, Bursa ve Ankara ilk üç sırayı aldı. En fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller, Balıkesir, Hakkâri ve Malatya (16) olurken bu illeri Bursa (15) ile Konya ve Sakarya (7) takip etti.
Avrupa Birliği Tescilli Coğrafi İşaret Sayısı 8’e Çıktı
Giresun tombul fındığının tesciliyle birlikte Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdinde tescilli coğrafi işaret sayısı da 8’e yükseldi. Daha önce de Antep baklavası, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Bayramiç beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı ve Taşköprü sarımsağı, coğrafi işaret almıştı.
Türk Patent ve Marka Kurumu istatistiklerine göre açıklanan en fazla patent başvurusu yapan kuruluşların sıralaması şu şekilde:
- Mercedes-Benz Türk: 112,
- ASELSAN: 71,
- Arçelik: 61,
- Tırsan Treyler: 49,
- Vestel Beyaz Eşya: 47,
- Bilim İlaç: 41,
- Vestel Elektronik: 37,
- Türk Telekom: 25,
- Femaş Metal: 21,
- Sanovel İlaç: 21,
- TUSAŞ: 18.
Efor Patent Genel Müdürü Savaş GÜMÜŞ, Konuyla ilgili değerlendirmesinde; “Sınai mülkiyet hakları ülkeler için de bir gelişmişlik göstergesidir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, gelir seviyelerini gelişmiş ülkelerin seviyelerine çıkarabilmeleri için; daha fazla Ar-Ge yatırımı, inovasyon kültürünü yaygınlaştırmaları ve fikri sınai mülkiyet haklarını etkin korumaları önemlidir. Türkiye 11. Kalkınma Planı’nda bu konuyla ilgili hedefler çok iyi bir şekilde açıklanmıştır.” dedi.
Firmaların En Değerli Varlığı olan Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması için Çalışıyoruz. EFOR PATENT ile Tescilleyin Sizin Olsun ®