Yazılımların Korunması – Özel bir yazılım geliştiriciyseniz, buluşunuzu korumak için yapabileceğiniz en iyi şey, kayıtlarınızda tuttuğunuz işinize özel özelleştirilmiş bir yazılım geliştirme anlaşmasına sahip olmaktır. Kod geliştirmek benzersiz bir girişimdir. Yazılımınızı geliştirmek için asla birinin kodunu ödünç almayacağınız gibi, işinizi korumak için başka yazılım geliştiricilerin sözleşmelerini veya anlaşmalarını da asla ödünç almamalısınız. Her yazılım geliştirme sözleşmesinin içermesi gereken anahtar terimler aşağıdaki gibidir:
- İşin Kapsamı: Başarılı bir sözleşme, neyi geliştirmeyi kabul ettiğinize ilişkin net parametreleri içerir. Ayrıca, işin kapsamını genişletmek için ek bir tazminat sözleşmesi oluşturmadığınız sürece, neyi geliştirmediğinizi açıkça belirtmesi gerekir.
- İş Değişikliği Emirleri: Değişiklikler, yaratıcı sürecin bir parçasıdır. Başlangıçta harika bir fikir, fikri oluşturma/yaratma sürecinde değişebilir. Geliştirme sırasında değişiklikleri planlamalısınız, ancak kârlılığı korumak için değişiklikleri de sınırlandırmalısınız. Değişiklik siparişleri, ek iş tanımını, ek iş için tazminatı ve değişikliklerin teslimi için zaman çizelgelerini içermelidir.
- Taşeronluk: Herhangi bir kodlamayı üçüncü şahıslara yaptırırsanız, yazılım geliştirme sözleşmenizde bunu yapma hakkınız olduğu açıkça belirtilmelidir.
- Teslim ve Test: Sözleşmenizde son teslim tarihlerini veya zaman aralıklarını belirtin. Anlaşma, teslimatların karışıklığını veya yanlış yorumlanmasını en aza indirmek için teslimatı neyin oluşturduğunu ele almalıdır. Müşteriler, özellikle sofistike olanlar, geliştirdiğiniz şeyi test etme hakkına ihtiyaç duyacaktır. Neyin kabul edilebilir olduğunu ve bunları düzeltme yükümlülüğünüzü önceden belirlemek, şirketinizi korur ve yasal anlaşmazlıklardan kaçınmanıza yardımcı olur.
- Ödeme: Sözleşmenize geliştirme sürecinde nasıl ve ne zaman ödeme alacağınıza dair bir hüküm ekleyin. Depozitoya veya yapılandırılmış ödemelere ihtiyacınız varsa, bunu sözleşmenizde belirtin.
Fikri Mülkiyet Sahipliği
Fikri mülkiyet sahipliği konusunu diğer maddelerden ayrı olarak ele almak gerekiyor. Fikri mülkiyet sözleşmenizde kesinlikle bulunması gereken ve haklarınızı koruma noktasında size yol gösterici olan maddeleri içermelidir. Fikri mülkiyet haklarınız ile hak ihlallerinin önüne daha kolay geçebilirsiniz. Sözleşmenizin bu bölümüne rehberlik eden kilit noktalar arasında aşağıdaki soruların yanıtlanması yer almaktadır:
- Müşteri için geliştirdiğiniz yazılımın sahibi kimdir? Siz misiniz yoksa müşteri mi?
- Müşteriye yazılımı kullanması için bir lisans veriyor musunuz? Eğer öyleyse, lisansın kapsamı nedir?
Geliştirmenin bir parçası olarak açık kaynak kitaplıkları kullanıyorsanız, kimin neye sahip olduğu konusunda herhangi bir yanlış anlama olmaması için bu konu sözleşmede ele alınmalıdır.
Bu sadece bir ön listedir. Yazılım geliştirme anlaşmalarıyla ilgili diğer hususlar, bariz nedenlerle garantiler, sorumluluk reddi beyanları ve gizlilik hükümlerini içerir. Sıklıkla gözden kaçan bir alan, rekabetin nasıl ele alınacağıdır. Geliştirdiğiniz yazılımı müşterinizin rakiplerine satabilecek misiniz?
Son olarak, bilgisayar kodlaması yaşayan ve değişen bir şeydir. Yazılım geliştirildikten sonra bakım ve destek gerektirir. Bunlar gibi geliştirme sonrası öğeler genellikle ayrı olarak sözleşmeye tabidir. Yazılım bakımı ve desteği, farklı bir dahili geliştirme ekibini ve müşteriyle daha fazla etkileşimi içerebilir. Cevaplanması gereken diğer sorular ise; Yazılım için herhangi bir destek veya bakım yükümlülüğünüz olacak mı? Veya istemciniz için yazılımı yükseltme (örneğin yeni bir işletim sistemi ile uyumlu olma) zorunluluğu var mı?
Bu alanlarda daha detaylı bilgi almak ve doğru bir yönlendirme ile haklarınızı korumak için Efor Patent Ekibi gibi deneyimli bir patent avukatıyla birlikte çalışın. Bunlar, kendinizi korumak (ve bu süreçte gereksiz davalardan kaçınmak) için yazılım geliştirme sözleşmenizde ele almanız gereken başlıca sorunlardan sadece birkaçıdır. Yazılımların korunması konusunda deneyimli bir avukat, sözleşmeyi veya sözleşmeyi özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde özelleştirecektir.
Yazılım Telif Hakkı
Yazılımların Korunması
Efor Patent | Marka, Patent ve Tasarımlarınızı Bizimle Koruyun!