
Çoğu yeni buluş veya yenilikçi fikir, Türkiye de patent almaya hak kazanabilir. Patent, buluşun mülkiyet haklarını korumak için verilir. Koruma süresi, patentin Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulduğu tarihte başlar ve 20 yıl sürer. Patent, başkalarının, patent sahibinin buluşunu Türkiye de üretme, kullanma veya satma haklarını hariç tutar. Patent sahibi, bu hakkı yasal olarak veya başka bir şekilde devrederse üçüncü kişi kullanım hakkına sahip olabilir. Patent tescilinde en önemli başlıklardan biri olan patentler nasıl kullanılır konusunu beş başlık altında inceleyelim.
1. Adım
Patent başvurusu yaparken bir kamu hizmeti, tasarım veya bitki patenti için başvuruda bulunup bulunmayacağınıza karar vermelisiniz. Buluş, yukarıda belirtilen kategorilerden birine giren bir işlem, bir makine, bir üretim nesnesi, bir madde bileşimi olabilir veya mevcut bir ürünün iyileştirilmesinde ise bir faydalı model başvurusunda bulunabilirsiniz. Ürünün işlevselliğini değil, bir üretim nesnesinin tasarımını değiştirmeyi içeriyorsa bir tasarım patenti için başvurabilirsiniz. Kendi kendine çoğalabilen bir bitkinin tamamı keşfedilirse, bir bitki patenti için başvurabilirsiniz. Tasarım patenti nadirdir ve sıklıkla verilmez.
2. Adım
Buluşun daha önce başkası tarafından patentlenip patentlenmediğini belirlemek için bir ön patent araştırması yapmalısınız. Buluş zaten mevcutsa, patent sürecini sürdürmek için zaman ve para harcamayın. Araştırma, buluş sahibi veya patent vekili veya temsilcisi gibi bir patent uzmanı tarafından yapılabilir. Patent araştırması için, verilmiş patentlerin tam sayfa metnini ve resimlerini aramak için herkesin erişebileceği kapsamlı Türk Patent veri tabanını kullanabilirsiniz. Patent başvurusunda bulunacağınız buluşa en yakın patentli ürünleri inceleyerek yasal açıdan sorun yaşamamak için patentinizin koruma alanlarını doğru belirlemek gerekir.
3. Adım
Patent başvurusunda bulunmadan önce pahalı, uzun, zorlu geçici olmayan başvuruyu dosyalamadan önce basit, daha ucuz geçici faydalı model başvurularınızı yapabilirsiniz. Bu süre zarfında, gerekirse buluşta değişiklikler yapın ve buluş için gerçekten potansiyel bir satış pazarı olup olmadığını belirleyin. Buluşu pazarlarken ve satarken “patent beklemede” terimini kullanın. Bu şekilde faydalı model başvuruları ile piyasayı yoklamış olacaksınız aynı zamanda patent başvurusunda bulunacağınız ürün için yapacağınız geliştirmeleri yakalayacaksınız.
4. Adım
Patent başvurusunu yaparken, teknik yazı ve çizimler ve başvurunun dosyalanması ile ilgili olarak bir patent vekilinden veya patent ofisinden tavsiye ve yardım alın. Gerekli teknik yazı ve orijinal sanat eseri, yasal veya yaratıcı deneyimi olmayan herkes için çok zor olabilir. Patent vekillerinin yönlendirmesi ile patent başvurunuz en doğru şekilde hazırlanmış olmakla beraber, piyasaya süreceğiniz ürünün patent stratejisini de doğru bir şekilde belirlemiş olacaksınız.
5. Adım
Patent başvurusunun ardından sürecinin araştırma, ret, temyiz, inceleme ve onay aşamalarını yönetmek veya bunlara yardımcı olmak için bir patent temsilcisi veya vekilinin yardımını almanız gerekmektedir. Bu süreç iki veya üç yıl sürebilir. Patent onaylandığında, yıllık ücretlerini gerektiği gibi üçüncü yıldan başlayarak her yıl düzenli olarak ödemeniz gerekmektedir. Patent belgelerinizden para kazanmak için seçenekler bulunmaktadır. Patent tescil belgenizi isterseniz kendiniz üretip satabilirsiniz isterseniz de lisans yoluyla kiralayabilirsiniz.
Kısaca özetlemek gerekirse patent başvurularınızın her aşamasında patent vekillerine ihtiyaç duyulmaktadır. Başvurularınızı en doğru şekilde yönetmek istiyorsanız ve doğru patent stratejinizi belirlemek istiyorsanız Efor Patent olarak ihtiyaçlarınıza yanıt vermek için çalışmaktayız.
Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun!