Patent, fikri mülkiyet haklarının, maddi olmayan varlıkların ve markaların önemli bir pratik bileşenidir. Genel olarak, bir patent, bir otorite tarafından açıklanan ve tescil edilen bir buluş veya işlemle ilgilidir. Bu açıklamaya karşılık, patent sahibine, belirli bir yıl boyunca, başkalarının patenti bir bölgede kullanmasını veya kullanmasını engelleme konusunda münhasır bir hak verilir.
Patentler değerlendirilirken, bir patentin hakları ile ticari ve pazarlardaki gerçek ticari uygulamaları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmak için titiz bir süreç benimsenmelidir. Bu sürecin, patentlere ve patent portföylerine sahip olmak ve işlem yapmak için ticari nedenleri yansıtması gerekir. Patent hakları, başkalarının patentleri kullanmasını engellediği için (sahibinin bunu yapmasına izin vermek yerine) doğrudan uygulamaya sahip olması gerekmez. Ayrıca, uygulamada bazı patent portföyleri, iddiaları caydırmak için savunma amaçlı kullanılmaktadır.
Patent değerlendirmeleri, lisanslama, satış, satın alma, ortak girişimler, fikri mülkiyet yönetimi ve patent davaları dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle gereklidir.
Yaygın Olarak Benimsenen Patent Değerleme Yaklaşımları
Bir patent değerlemesi gerçekleştirirken maddi olmayan işletmeler, gelir, piyasa ve maliyet yaklaşımlarının bir kombinasyonuna dayalı olarak geniş çapta kabul gören yaklaşımları benimser.
- Gelir yaklaşımı, gelecekteki tahmini ekonomik faydaların veya nakit akışlarının tahminlerini kullanır ve bunları ilgili zaman ve ilgili riskler için bugünkü değere indirger.
- Piyasa yaklaşımı, piyasa temelli değer göstergelerini kullanır. Bir patent için bu, patentlerin ve ilgili fikri mülkiyet haklarının satılması, satın alınması, franchising verilmesi veya lisanslanması ile ilgili işlemler olabilir ve bunlar genellikle uygulamada bir araya toplanır.
- Maliyet yaklaşımına ilişkin iki genel değerlendirme vardır; bir patent oluşturmanın tarihi maliyeti ve tahmini maliyet ve eşdeğer veya ikame bir patent oluşturmak için gerekli olan süredir.
Patent Telif Hakları ve Teliften Muafiyet Yöntemi
Patentler için bir değerleme için önemli bir analiz, bir lisans sözleşmesi kapsamında ödenecek makul telif ücretlerinin değerlendirilmesidir. Maddi olmayan işletme bunu, kullanılan lisans stratejisi bağlamında ve diğer ticari hak ve yükümlülüklerin dahil edilmesi dahil olmak üzere karmaşık unsurları analiz ederek değerlendirir. Muafiyet yönteminin avantajı, ticari değerin temel dayanağı olan gelir yaklaşımına dayanması ve ayrıca lisans anlaşmaları ile piyasa yaklaşımı altında kıyaslanabilen veya karşılaştırılabilen bileşenleri kullanmasıdır. Bu nedenle yuvarlak ve ticari bir yöntemdir.
Maddi Olmayan İşin Odağı
Bu yaklaşımların uygulanması, ilgili bilgilerin elde edilmesinin zor olduğu durumlarda, farklı ancak karşılaştırılabilir varlıklar için piyasa işlemlerinin araştırılması ve analizi ile, maddi olmayan işletmenin tahminlere özel odaklanmasından yararlanır. Bir patent değerini daha iyi bilgilendirecek şekilde bilginin nasıl bulunacağı, analiz edileceği ve sunulacağı konusunda iyi bir bilgi ve deneyime dayalı kapsamlı bir yaklaşım benimser.
Ayrıca kullanılan yaklaşımların ve ulaşılan sonuçların ticari olarak dengeli, gerçekçi ve patent değerlemelerinin gerekli olduğu tüm farklı nedenlerle gerekli olan analizlerle tutarlı olmasını ve uygulamada yapılmasını sağlar.
Hukuk Hizmetlerine Destek
Patent değeri tehlikede ise, bu önemli bir sorun olacaktır. Maddi olmayan işletmeler, fikri mülkiyet yönetimi, sahipleri ve bunların yasal veya diğer danışmanları için uzman bağımsız patent değerleme hizmetleri sağlama konusunda deneyimlidir, özellikle aşağıdaki konularda: uyuşmazlık çözümü; kurumsal anlaşmalar, fikri mülkiyet yönetimi ve diğer yasal hizmetleri desteklemek.
Efor Patent’ten patent değerleme hizmeti alabilirsiniz.