Markalaşmanın kuralları yazımızda, önemli süreçleri öğrenecek ve güvenilen bir markaya sahip olmanın şirketiniz için önemini kavrayacaksınız.
Markalaşmanın Kuralları
Küçük bir işletme olarak, ayrıcalıklı müşterilere ve sınırsız pazarlama bütçelerine sahip büyük markalara karşı rekabet ediyor olabilirsiniz. Bu yüzden, sizin için farklı bir marka oluşturma süreci içerisine girmeye hazır olmalısınız. Markalaşma, sadece havalı bir logo veya çok iyi yapılmış bir reklamdan çok daha fazlasıdır.
Gelişmiş veya gelişmekte olan ülke firmalarının dünya pazarlarında yer edinme ve ticaret hacmini yükseltmek açısından “Markalaşma” oldukça önemli bir unsurdur. Çok fazla firma markalaşmak adına yüksek bir bütçe ayırmakta ve piyasada adlarını markalaştırmaya yönelik girişimlerde bulunmaktadırlar. Markalaşmanın önemine değinmeden önce marka tanımından kısaca bahsedecek olursak 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan koruma konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde s icilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.
Tabi ki bu resmi tanımlamaların dışında pek fazla marka tanımı bulunmaktadır. Ancak kısaca “Marka” üretilen ürünler ile verilen hizmetlerin üzerinde kullanılan işaretlerin tescil ile korunmasıdır.
Marka nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, markanızın kimliği müşterinizin işletmenizle ilgili genel algısıyla belirlenir.
Başarılı bir tescilli marka, birçok uygulamada iletişim ve deneyim açısından tutarlı olmalıdır :
-Çevre (mağaza veya ofis)
-Baskılı kurumsal kimlik çalışmaları
-Web sitesi ve internet reklamcılığı
-İçerik pazarlama ve sosyal medya
-Satış ve müşteri hizmetleri
Peki , marka oluşturmak basit mi? Gerçek şu ki: bir gecede olmaz… hatta birkaç ayda bile.
Marka oluşturmak kesinlikle bir süreçtir. Bununla birlikte, devam eden çaba, müşterilerinizle uzun vadeli ilişkiler kurmanıza neden olacaktır.
Satışlarınızda ve ya projelerinizde, ağızdan ağza pazarlama yöntemini kullanarak, hedef kitleniz tarafında savunuculukta sürekli bir artışa neden olabilir.
Şirketinizin veya kişisel markanızın daha sadık bir şekilde hedef kitleniz tarafından takip edilmesine yardımcı olmak için aşağıda marka oluşturma sürecinin yolunu basitleştirerek sizler için derledik.
Bir markanın nasıl oluşturulacağına ilişkin yönergeler olarak bu adımları kullanın!
1. Önce Marka Tescili
Markalaşmanın kuralları arasında ilk ve en önemlisi Marka Tescilidir. Her hangi bir ürün yada hizmet üretimine başlamadan önce ilk yapılması gereken işlem tescile uygun bir marka belirlemek ve sonrasında marka tescil belgesi almak gereklidir. Marka tescili tıpkı bir tapu gibi yatırımınızın güvencesi olacaktır. Tescilsiz bir markaya yatırım yapmak tüm yatırımın boşa gitmesini,n yanında cezai yaptırımlarla karşılaşma riskini taşımaktadır. Marka sorgulama işlemi için Efor Patent Marka Uzmanlarından ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Marka tescilinizi ertelemeniz bile bir başkasına markayı kaptırmanıza neden olabilir. Bu sebeble tescil işleminde acele etmenizde fayda var.
2. Markanızın Hedef Kitlesini Belirleyin
Tescil ettirdiğiniz markanızla yola çıkarken en temel adımlarla başlayın. Bu temel adımlardan biri markanızın hedef kitlesini belirlemektir. Sonuçta herkes için her şey olamazsınız ! Sizin hizmetinize ve ya ürünlerinize ilgi gösteren bir tüketici topluluğu bulmalı ve giderek bu topluluğu geliştirmelisiniz. Marka oluştururken, tam olarak kime ulaşmaya çalıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Görev ve mesajlarınızı tam ihtiyaç karşılayacak şekilde uyarlamalısınız.
Tüketicilerinizin detaylı davranışlarını ve yaşam tarzını anlamaya çalışın.
Birkaç kısa örnekle açıklayacağım:
-Evden çalışan bekar anneler
-Teknoloji meraklıları
-Yurtdışında okuyan üniversite öğrenciler
-Yönetici işe alım uzmanları
Tüketicilerinizin resmini göz önüne alarak, anlayabilecekleri ve ilişki kurabilecekleri bir marka kimliğini nasıl oluşturacağınızı öğrenin.
3. Markanıza Bir Misyon Tanımlayın
Marka misyonunu tanımlamak, özünde işletmenizin en çok tutku duyduğu şeyin açık bir ifadesini oluşturmakdır. Logonuzdan sloganınıza, sesinize, mesajınıza ve kişiliğinize kadar her şey bu misyonu yansıtmalıdır.
Hepimiz Nike sloganını biliyoruz: Just Do It . Ama bu sloganının amacını biliyor musun?
Nike’ın misyonu : “ Dünyadaki her sporcuya ilham ve yenilik getirmek ”.
Just Do İt sloganı markanın misyonundan yola çıkılarak yaratılmıştır. Nike ürünlerini kullanan her sporcu, en iyi kendileri olduklarına odaklanırlar.
Nike ‘’Eğer bir vücudun varsa sen bir atletsin’’ sloganıyla dahada ileri gider ve hedef kitlesini daha çok genişletir. Bu sloganla sadece sporculara değil herkese seslenmektedir.
Kendi markanızla küçük adımlar atarak başlayın ama öncelikli hedefiniz olarak kitlenize odaklanmayı unutmayın.Zamanla, marka sadakatiniz, erişiminizi genişletmek için yeteri kadar büyüyebilir.
4. Sektörünüzdeki Boşluğu Değerlendirin
Aynı kulvarda bulunduğunuz markaları birebir aynen taklit etmemelisiniz. Ama iyi yaptığı işleri görmeli ve o işlerden ilham almalısınız. Amaç rekabette farklılaşmaktır. Rakiplerinizde gördüğünüz işleri farklılaştırarak müşterileri sizden satın almaya ikna etmelisiniz.
5. Rakip Araştırma Tablosu
Markalaşma kuralları içinde rakip analizi önemli bir yer tutar. Rakiplerinizin yer aldığı bir rakip araştırma tablosu oluşturun. Bunun için excel’i ve ya bir not defterini kullanabilirsiniz.
Ve kendinize şu soruları sorun ;
-Rakipleriniz kurumsal kimlik çalışmalarında tutarlı mı ?
-Rakip ürün ve ya hizmetlerinin kalitesi nedir ?
– Rakiplerinize yazılan müşteri yorumlarını veya sosyal medyada rakipleriniz için yapılan eleştirileri inceleyin.
– Rakipleriniz reklam stratejilerini, dijital medyada mı yoksa geleneksel medya yollarını mı kullanarak yapıyor ?
Birkaç rakip seçin, iki ila dört arası olabilir. karşılaştırma grafiğiniz için iyi bir sayıdır. Diğer yerel işletmelere göz atmak isteyebilir veya hatta isim markalarına karşı kıyaslama yapmayı hedefleyebilirsiniz.
6. Markanızın Sunduğu Temel Özellikleri ve Avantajları Özetleyin
Her sektörde büyük bütçeli öncü markalar olacaktır. Ama ürünleriniz, hizmetleriniz ve avantajlarınız sadece siz aittir farklılaşma yönünde akıllıca çalışmalar yaparsanız zamanla öncü markayı tahtından edebilirsiniz. Şirketinizin markalaşmasını benzersiz kılan nitelikler ve faydalara odaklanın.
İşte sizi farklı kılacak hizmet önerileri ;
-Daha şeffaf ve muazzam müşteri hizmetleri
-Verimliliği desteklemenin yollarını bulun
-Daha ekonomik bir seçenek ile maliyetleri düşürün
-Günlük görevlerde zaman tasarrufunun önemini unutmayın
Apple açıkçası sadece başka bir bilgisayar şirketi değil. En önemli özelliklerinden biri temiz tasarımdırve önemli bir fayda kullanım kolaylığıdır.Benzersiz ambalajlardan, duyuru olaylarına kadar, Apple her zaman müşterilerine ancak söz verdiği ürünün kutusundan çıkabileceğini anlatır.
Apple’ın sloganını 1997-2002’de hatırlıyor musunuz? “ Farklı Düşün ” idi. Bu kavram bugün devam ediyor.
7. Marka Logosu ve Sloganı Oluşturun
Bir markayı düşündüğünüz ilk önce aklınıza gelen muhtemel markanın logusudur. Markalaşmanın kuralları içerisinde logo ve slogan çok önemlidir. Bir marka logosu ve sloganı oluşturmak süren en heyecan verici tarafıdır. Bu logo, işletmenizle ilgili her şeyde görünecektir. Bu sizin kimliğiniz, arama kartınız ve sözlerinizin görsel olarak yansıması olacaktır.
Güçlü bir marka rehberi aşağıdakileri içericektir.
-Logo boyutu ve yerleşimi
-Renk paleti
-Tipografi ve yazı tipleri
-Fotoğraf / görüntü stili
-Website tasarımı
8. Marka Sesinizi Oluşturun
Sesiniz şirketinizin misyonuna, hedef kitlesine ve sektöre bağlıdır.
Müşterilerinizle nasıl iletişim kuruyorsunuz ve size nasıl tepki veriyorlar ?
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi sizin marka sesiniz olabilir ?
-Profesyonel
-Arkadaş canlısı
-Hizmet odaklı
-Yetkili
-Teknik
-Bilgi verici
Mesajlaşmanızın arkasında bir marka sesi oluşturabilecek sonsuz sıfatlar ve olanaklar vardır.Doğru marka sesini bulup kullanırsanız, tüketicilerle bağlantı kurma konusunda en güçlü şansa sahip olduğunuzu göreceksiniz .
Bu, blog makaleleri veya sosyal medya yayınları yayınlarken özellikle önemlidir. Tutarlı bir sesi korumak, marka resminizin birden fazla kanalda aynı şekilde tanınmasına yardımcı olur. Bir takipçiler, okuyucular veya aboneler topluluğu, içeriğinizi kullandıklarında belirli bir marka sesi ve marka kişiliğini bekleyeceklerdir.
9. Markanızı İşletmenizin Her Alanını Entegre Edin
Markanızı görünür bir hale getirin. Hedef kitlenizin görebileceği, okuyabileceği ve duyabileceği her şeye markanızı entegre etmelisiniz.
Bir müşteri ofisinize girdiğinde ve ya mağzanızı gezdiğinizde mutlaka marka logonuzun bir izine rastlamalı. Kartvizitten reklamlara, ambalajdan ürüne kadar somut bir şey – logonuzun damgası gereklidir.
Herhangi bir dijital platformda, markanızın her yerde aynı olduğundan emin olun. Renk ve logo kullanımı, yazı tipleri, fotoğrafçılık vb. Gibi görsellerle tutarlılık yaratmak için marka stili rehberinizi kullanın.
Web sitenizi tasarlarken: içeriğinize sesinizi, mesajınızı ve kişiliğinizi dahil edin.
Sosyal medya ağları için profil sayfaları görsel olarak ve seçtiğiniz sesle etkileşim için işaretlenmelidir.
10. Markanızın En Büyük Savunucusu Olun.
Küçük işletmeniz için çalışan bir marka oluşturduktan sonra, siz ve çalışanlarınız markanızın en büyük savunucularıdır.
Bu yüzden markanız için uygulamanız gerekenler aşağıdaki gibidir ;
Çalışanları işe alırken, markanızın misyonu, vizyonu ve değerleriyle uyumlu bir kültüre sahip olduklarından emin olun.
Çalışanları şirketinizin markalaşmasıyla uyumlu bir kişisel marka oluşturmaya ve daha fazla güçlenmeye teşvik edin .
Sadık müşterilerinize b ses verin. Yorumları yayınlamaya veya içeriğinizi paylaşmaya teşvik edin.
Sonuç
-Marka tescili ile başlayacağınız Markalaşma süreciniz, yeni veya mevcut işiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri olabilir.
-Sağlam bir marka oluşturma süreci, işinizi küçük bir oyuncudan başarılı bir yarışmacıya dönüştürebilir.
-Müşterilerinizin markanız için daha derin bir güven seviyesi geliştireceğini ve sattığınız ürünü satın alma olasılığının daha yüksek olduğunu keşfedeceksiniz.
-Markanızı güçlendirmek için tutarlı bir mesaj ve görsel kimlik geliştirin.
-Markanızı, müşteri deneyiminin her yönüne entegre edin: mağazanızdan web sitenize, kişisel etkileşimlerinize kadar!
EFOR PATENT | Tescilleyin Sizin Olsun!