Markalaşma Süreci: Marka Olmanın 10 Altın Kuralı

Markalaşma Süreci

Markalaşma süreci zahmetli bir süreç olmakla birlikte ürün ve hizmetlerinizin değerini artıracak bir çalışmadır. Markanız profesyonel bir hizmet vermek için en değerli varlığınız olabilir. sizde bu şekilde düşünüyorsanız daha güçlü bir marka yaratmak için marka olmanın 10 altın kuralını mutlaka inceleyiniz.

Markalaşma ile firmanızın itibarı ve pazardaki görünürlüğü en iyi şekilde anlaşılmaktadır. Markanızın gücü, İtibar X Görünürlük olarak ölçülebilir.

Marka gücü = Saygınlık X Bilinirlilik

Markanızın bir başka önemli boyutu da var: hedef müşteri kitleniz ile ne kadar alakalı?

Marka geliştirme, profesyonel hizmetler markanızı oluşturma ve güçlendirme sürecidir . Firmaların markalaşma süreçlerini üç aşamaya ayırdık ;

-İlk aşama, marka stratejinizi doğru ve iş hedeflerinizle uyumlu hale getirmek aşaması.
-İkincisi, markanız için, slogan ve web siteniz gibi iletişim kurmak için ihtiyaç duyacağınız tüm araçları geliştirme aşaması.
-Son olarak, yeni geliştirilmiş ve ya güncellenmiş markanızı güçlendirme aşaması.

Marka geliştirme stratejinizi, biraz daha kolaylaştırmak için marka geliştirme stratejisini 10 altın kuralda topladık.

Markalaşma Süreci: Marka Olmanın 10 Altın Kuralı

1. Genel İş Stratejinizi Düşünün

Güçlü ve faklılaşmış bir marka işletmenizin büyümesini daha kolay hale getirecek.
Ama ne tür bir işletme planlıyorsun ? Oluşturduğun marka zamanla organik olarak mı büyümeli? yoksa marka geliştirme stratejilerinize göre mi iş planı yapmak istiyorsunuz ?
Firmanızı nereye götürmek istediğiniz konusunda net iseniz, markanız oraya ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

2. Hedef Kitlenizi Tanımlayın

Hedef kitleniz kim? “Herkes” derseniz çok büyük bir hata yapıyorsunuz. Araştırmamız, yüksek büyümenin, yüksek kârlı firmaların açıkça tanımlanmış hedef müşterilere sahip olmaya odaklandığını göstermektedir. Odaklanma ne kadar dar olursa, büyüme o kadar hızlı olur. Hedef kitle ne kadar farklı olursa, pazarlama çabalarınız o kadar meyve verir. Doğru hedef kitle grubunu seçtiyseniz nasıl bileceksiniz? Bir sonraki altın kural bu soruyla ilgili

3. Hedef Kitlenizi Araştırın

Hedef müşteri grubu üzerinde sistematik araştırma yapan firmalar daha hızlı büyürler ve daha kârlıdırlar.
Araştırma, hedef kitlenizin bakış açısını ve önceliklerini anlamanıza, gereksinimlerini tahmin etmenize ve mesajınızı onlara yankılanan dilde koymanıza yardımcı olur. Ayrıca, firmanızın güçlü yönlerini ve mevcut markanızı nasıl gördüklerini de anlatır.Bu nedenle, marka geliştirme ile ilişkili pazarlama riskini önemli ölçüde düşürmektedir.

4. Marka Konumunuzu Geliştirin

Artık firmanızın profesyonel hizmet pazarındaki marka konumlandırmasını belirlemeye hazırsınız.
Marka konumlandırma meşakkatli ama kazandırdıklarıyla yatırım yapmaya değer bir sahadır. Güçlü, net biçimde farklılaştırılmış markaların müşteri memnuniyeti, sadakat, düşük satış maliyeti, rekabet avantajı, daha efektif operasyonlar gibi geri dönüşleri de yüksek olacaktır.
Konumlandırma, pazarlama stratejinizin ve hatta şirket stratejinizin temelini oluşturmalıdır. Kuvvetli bir konumlandırma sayesinde şirket hedeflerinizle müşterileriniz arasında güçlü bağ oluşturacak ve müşterileriniz nihayetinde sizin için gönüllü olarak marka iletişimi yapacak birer marka savunucusu haline gelmelerine vesile olacaksınız.

5. İletişim Stratejinizi Geliştirin

Bir sonraki adım,  markanızın hedef kitlenizle bağ kurması için bir iletişim stratejisi geliştirmelisiniz. Etkili iletişim stratejisi genellikle potansiyel müşterileri, potansiyel çalışanları, referans kaynakları veya diğer etkileyicileri potansiyel ortak bulma fırsatlarını içerir.
Temel marka konumlandırmanız tüm kitleler için aynı olsa da, her kitle bunun farklı yönleriyle ilgilenecektir. Her kitlenin ayrıca ele alınması gereken özel endişeleri de olacaktır ve her biri mesajlarınızı desteklemek için farklı kanıt türlerine ihtiyaç duyacaktır. İletişim stratejiniz tüm bu ihtiyaçları karşılamalıdır. Bu, markanızı hedef kitlenizle alakalı hale getirmek için önemli bir adımdır.

6. Marka Tescili

Her hangi bir ürün yada hizmet üretimine başlamadan önce ilk yapılması gereken işlem tescile uygun bir marka belirlemek ve sonrasında marka tescil belgesi almak gereklidir. Marka tescili tıpkı bir tapu gibi yatırımınızın güvencesi olacaktır. Tescilsiz bir markaya yatırım yapmak tüm yatırımın boşa gitmesinin yanında cezai yaptırımlarla karşılaşma riskini taşımaktadır. Marka sorgulama işlemi için Efor Patent Marka Uzmanlarından ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Marka tescilinizi ertelemeniz bile bir başkasına markayı kaptırmanıza neden olabilir. Bu sebeble tescil işleminde acele etmenizde fayda var.

Unutmayın, marka adınız, logonuz ve sloganınız  iletişim kurmanın başlıca unsurlarındandır. Hedef kitleniz ilk olarak sizi logonuz ve adınızla anımsayacaktır.

7. İçerik Pazarlama Stratejinizi Geliştirin

Bu adımı “pazarlama stratejinizi geliştirmek” olarak adlandırmış olabilirdik. Ama yapmadık. Bunun yerine bir içerik pazarlama stratejisi dedik .
Bunun sebebi, içerik pazarlaması özellikle İnternet çağındaki profesyonel hizmet firmalarına çok uygundur. Geleneksel pazarlamanın yaptığı her şeyi yapar ama onları daha verimli yapar. Beklentileri çekmek, beslemek ve nitelendirmek için değerli eğitim içeriği kullanır.
Marka gücünüzün hem itibar hem de görünürlük tarafından yönetildiğini unutmayın.  İçerik pazarlama stratejileri, bilinirililiğinizi arttırırır, itibarınızı güçlendirir. Bu yüzden geleneksel “farkındalık yaratma” reklamları veya sponsorlukları hayal kırıklığı yaratan sonuçlar doğuruyor. Öte yandan, içerik pazarlaması hem görünürlüğü hem de itibarı aynı anda artırır. Ayrıca markanızı hedef kitlenizle alakalı hale getirmek için mükemmel bir yoldur.

8. Websitenizi Geliştirin

Web siteniz en önemli marka geliştirme aracınızdır. Tüm izleyicilerinizin ne yaptığınızı, nasıl yaptığınızı ve müşterilerinizin kim olduğunuzu öğrenmek için baktığı yerdir. Websitesi kısaca müşterilelerinizi ağırladığınız online bir mağazadır veya ofistir.Ayrıca, web siteniz içerik stratejinize ev sahipliği yapacak. Bu içeriklerde, arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarınızın odak noktası olacak, böylece potansiyel müşterileriniz ve referans kaynaklarınız sizi bulacak ve firmanız hakkında bilgi sahibi olacak. Online içerik stratejisi  modern marka geliştirme stratejisinin merkezinde yer alır.

9. Markalaşma Süreci ile Markanızı İşletmenizin Her Alanını Entegre Edin

Markanızı görünür bir hale getirin. Hedef kitlenizin görebileceği, okuyabileceği ve duyabileceği her şeye markanızı entegre etmelisiniz.
Bir müşteri ofisinize girdiğinde ve ya mağzanızı gezdiğinizde mutlaka marka logonuzun bir izine rastlamalı. Kartvizitten reklamlara, ambalajdan ürüne kadar somut bir şey – logonuzun damgası gereklidir.Herhangi bir dijital platformda, markanızın her yerde aynı olduğundan emin olun. Renk ve logo kullanımı, yazı tipleri, fotoğrafçılık vb. Gibi görsellerle tutarlılık yaratmak için marka stili rehberinizi kullanın.

10. Uygulayın ve İzleyin

Marka geliştirme sürecindeki bu son adım, en önemlilerinden biri olabilir. Açıkçası, kazanan bir marka geliştirme stratejisi, hiçbir zaman uygulanmadığı takdirde pek iyi değildir.  Sağlam bir strateji geliştirmeli ve daha sonra uygulamalı ve izlemeli izlemelisiniz.
Hem planın hem de sonuçların uygulanmasının izlenmesini şiddetle tavsiye ederiz. Strateji planlandığı gibi hayata geçirildi mi? Arama trafiği ve web ziyaretçileri gibi nesnel önlemlere ne oldu? Kaç yeni müşteri adayı, çalışan uygulamaları ve iş ortaklığı fırsatları oluşturuldu? Sadece tüm süreci izleyerek doğru sonuçları çizdiğinizden ve doğru ayarları yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun.