Marka Tescil Koruması Olmayan E-Ticaret İşletmeleri için Riskler

Marka Tescil Koruması Olmayan E-Ticaret İşletmeleri için Riskler – Bugünlerde online (çevrimiçi) bir iş kurmak çok daha kolay hale geldi. Ancak, internette işinizi ve itibarınızı korumak çok daha zordur. Dijital dünya artık sınır tanımıyor ve dijital dünyadaki bilgi aktarımı da sonsuz bir hale geldi. Küçük işletme sahiplerini bilmeyen veya küçük işletme sahiplerini kopyalamak ve bunlardan yararlanmak isteyen bireyler de mevcuttur. Diyelim ki küçük bir e-ticaret işletmesi kurmayı düşünüyorsunuz. Bu durumda hem uzun ömürlülüğünü hem de itibarını güvence altına almak için o işletmenin ticari markasını almayı da düşünmelisiniz. Bu yazıda, ticari marka sahibi olmayan çevrimiçi işletmelerin risklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca ticari marka korumasına sahip olmanın faydalarından da bahsedeceğiz. 

Ticari Marka Kanunu

Ticari marka koruması, diğer fikri mülkiyet koruması türlerinden farklıdır. Tescilli bir ticari marka, korunan ayırt edici ifadeler, logolar, semboller, renkler, sesler ve bir markanın ürün veya hizmet kaynağını tanımlamak için kullanılabilecek diğer her şey için münhasır haklara sahiptir. Ticari markanızı koruduğunuz sürece iyi durumda olursunuz; bu, onu birkaç yılda bir yenilemek ve ticari marka ihlali yapan diğer kişilere dikkat etmek anlamına gelir. Ek olarak, ticari marka, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi taklitçilerden korumaya yardımcı olur.

e-Ticaret İşletmenizi Markalaştırma

Her şeyin e-Ticaret yoluyla çevrimiçi olarak yapıldığı, satın alındığı ve satıldığı bir dünyada yaşıyoruz.  Yazılım ve diğer araçlar satan birçok şirket, bir web sitesi oluşturmak ve bir şeyler satmak kadar basit bir çevrimiçi iş kurmak istiyor. Ancak çoğu işletme sahibi, bu yepyeni ticaret dünyasının yepyeni bir risk dünyasıyla birlikte geldiğinin farkında değil. Bu risklerden biri alan adınızı ticari marka haline getirmemektir. Gözden kaçırmak nispeten kolay bir şey. Öyleyse neden alan adınızı markanızın bir parçası olarak ticari marka haline getiresiniz? Alan adınız, yalnızca işletmenizi tanımlamakla kalmayıp aynı zamanda web sitenizi internette bulmak için kullanılan belirli kelimelerden oluşur. Örneğin, Amazon pazarını bulmak için arama tarayıcınıza Amazon.com yazarsınız. Alan adınız, çevrimiçi ortamda öne çıkmak için ilk şansınız gibidir, bu nedenle benzersiz ancak hatırlaması ve yazması kolay bir şey kullanmanız önerilmektedir. Ayrıca işinizi korumak için markanızın bir parçası olarak alan adınızı ticari marka haline getirmeniz şiddetle önerilir.

Markanızı ve Etki Alanınızı Ticari Markalaştırmanın Yararları 

Birçok yeni ve küçük işletme ticari markaları gözden kaçırma eğiliminde olsa da, dev küresel şirketler için olduğu kadar küçük adamlar için de hala kritik öneme sahiptir. Alan adınızı ticari marka haline getirmeyi, markanızı geliştirmenin ve aynı zamanda kendi işletme adınıza ilişkin yasal haklarınızı sağlamlaştırmanın bir yolu olarak düşünebilirsiniz.

  • Tescil ve onayın kendisi, yasal işletme sahipliğinin ve markayı kullanma hakkının kanıtını oluşturur. Bu, başka bir işletmenin marka kimliğinizi çalmaya çalışması durumunda, mahkemede ve mahkeme dışında mülkiyet haklarınızı uygulamanızı kolaylaştırır. 
  • Kayıt olduktan sonra, markanızı ülke çapında kullanmak için münhasır haklara sahip olursunuz. 
  • Tescil işlemi ile sizler; işletmenin sahibi olarak görülürsünüz, alan adınız ve ilgili markalarınız için de kamuya açık bildirimde bulunmuş olursunuz.
  • Size benzer bir alan adı kaydeden (müşterilerinizi çalmak veya markanızı ihlal etmek amacıyla) herhangi biri yasal rücuya tabi olur.
  • Yanıltıcı bir işletme adı, potansiyel müşterilerin şirketinizin bir şekilde hak ihlalinde bulunan işletmeleri veya taklitçileri desteklediğine veya desteklediğine inanmasına neden olursa, oluşabilecek herhangi bir karışıklığı ortadan kaldıracaktır. Esasen, alan adınızı ticari marka haline getirmek, çevrimiçi ticari marka ihlaline karşı mümkün olan en fazla korumayı sağlayacaktır.

İnternet Alan Adımı Markalaştırmazsam Ne Olur? 

Ticari marka ihlali, yalnızca alan adları için değil, internet genelinde ciddi bir sorundur. Muhtemelen marka ihlali kapsamında ortaya çıkan en önemli konu, taklit ürünler konusudur. Bireylerin çevrimiçi bir şeyler alıp satması artık her zamankinden daha kolay hale gelmiştir. Ancak ne yazık ki internet, kalpazanların ve dolandırıcıların başkalarının marka kimlikleri kisvesi altında sahte ürünler satması için açık bir yol yarattı. İhlalin sahtecilik kısmı genellikle üst düzey tasarımcı markalarını hedefler. En popüler ürünleri kopyalayacaklar ve satıcı web sitelerinde veya kendi kişisel web sitelerinde orijinal olarak dağıtacaklar. Bu ürünler bir kez satın alındığında, asıl işletme sahibi bir satışta kaybeder ve eli boş dönerek itibarı zedelenir, bu da gelecekteki satışları etkiler. Ancak alan adları, özellikle ticari markalı olmayan alan adları, kolayca dolandırılabilir. Örneğin, dolandırıcılar bir veya iki harfi değiştirmeye çalışabilir veya orijinaline benzeyen bir kısaltma kullanarak bir alan adı oluşturabilir. Daha da kötüsü, alan adınızı Türk Patent ve Marka Kurumu’na kaydettirmeyi planlıyorsanız ancak bunu yapmadıysanız, siber işgalcilere kapılma riskiniz vardır. Siber işgal, bir kişi veya bir grup kişi, tanınmış kuruluşlara, işletmelere veya kişilere benzeyen alan adlarını izinleri olmadan kaydettirdiğinde alan işgalinin başka bir adıdır. Amaç, alan adının “geri satın almasına” izin vererek gerçek kuruluş, şirket veya kişinin kârını kapatmaktır. Alan adının gerçek sahibi tarafından satın alınmadığını varsayalım. Bu durumda, alan adını ihlal eden kişi veya alan adını satmayı seçtikleri herhangi bir kişi tarafından neden olunan itibara zarar verme tehdidi devam edecektir. 

E-Ticaret Ticari Marka Kalifikasyonu 

Şimdiye kadar, çevrimiçi ticari markalardan bahsettiğimizde, markanız, varlıklarınız, ticari kimliğiniz ve potansiyel olarak alan adınız hakkında konuştuğumuzu muhtemelen anlamışsınızdır. Alan adınızın tescilli bir ticari marka olabilmesi için uyması gereken belirli kriterler vardır. Bu kriterler, alan adınızı, onu işletme ve marka kimliğine bağlayan en az bir kelime veya tam bir kelime öbeği içerir. Başka birinin bir varyasyon oluşturmasını ve müşterileri sizin siteniz yerine kendi sitelerine çekmesini engellemenin neredeyse hiçbir yolu yoktur. İşletmeniz gerçek bir lokasyona sahip olmadan kesinlikle çevrimiçiyse, benzersiz ve uygun bir alan adı seçmek zorunludur. Fikri mülkiyetinizi çevrimiçi ortamda korumak zor bir süreç olabilir. 

Marka kimliğinizin dijital olarak güvende tutulduğundan emin olmalısınız. Bu durumda, Efor Patent gibi bir fikri mülkiyet tescil ofisinin yardımına ihtiyacınız olacaktır. 

Kaybedilen zamanı geri getiremeyeceğiniz gibi; zamanında tescil etmediğiniz fikri haklarınızı da kaybedersiniz!