Marka patent, bilindiği üzere marka tescil tabirinin faklı ifade biçimidir. Aslında marka patent bir marka tescil işlemidir.
Marka patent, bir işletmenin ürünlerini veya hizmetlerini temsil etmek için kullanılan benzersiz bir simge veya kelimedir. İşlemlerinizi eksiksiz olarak yaptığınızda aynı logoyu veya kelime dizisini, başka hiçbir kuruluş tarafından kullanılamaz.
Faydaları
Marka patenti aldığınız zaman elde edeceğiniz avantajlar aşağıdaki gibidir;
- Aldığınız andan itibaren aynı sembol veya kelimeyi kullanmayı düşünen diğer tüm işletmeleri yasal olarak uyarma hakkı.
- Sizi yasal olarak markanın sahibi yapar.
- Markanızı etkili bir iletişim aracı haline getirebilirsiniz.
- Müşterilerin sizi bulması kolaylaşır.
- Tescili olan markalar değerlidir.
Nasıl Alınır ?
Marka patent almak, kolay bir işlem olarak gözükse de oldukça karmaşık süreçlere sahiptir. İlk süreçleri eksiksiz olarak tamamladıktan sonra belgenizi almaya hak kazanırsınız.
En önemli unsur başvuru aşaması gerçek ya da tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilebilmektedir.
Marka patent başvurusu yapılmadan önce markanın kapsamlı olarak bir ön araştırmasını yapmalısınız. Araştırma işleminin tecrübeli, deneyimli ve profesyonel bir vekil tarafından yapılması oldukça büyük önem taşımaktadır. İyi analiz edilmemiş bir markanın, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından reddedilmesi söz konusu olabilir. Ön araştırması tamamlanması ve olumlu sonuçlanması durumunda marka başvurusu için gerekli evraklar hazırlanmalıdır.
Gerekli Belgeler
- Marka sahibine ve adresine ait bilgileri içeren sözleşme (şahıs adına yapılacak ise isim soy isim, açık adres, tc kimlik numarası, telefon numarası, mail adresi, tüzel kişilik ticaret unvanı, açık adresi, vergi numarası, telefon numarası ve mail adresi )
- Vekaletname (Noter onayına gerek yoktur.)
- Tescili talep edilen markanın bir örneği (varsa logo)
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka Dekontu)
Kısaca Başvuru Süreci
- Marka patenti başvuru süreci
- TÜRKPATENT Uzmanları tarafından şekli inceleme,
- Başvurunun mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilmesi,
- Karara ve/veya Yayıma İtiraz,
- Üçüncü kişilerin görüş ve itirazlarının değerlendirilmesi,
- Başvurunun tescil kararının çıkması,
- Harcının yatırılması,
- Belgenin düzenlenmesi aşamalarından oluşmaktadır.
Bahsettiğimiz üzere eksiksiz yapılan veya eksiklikleri giderilen marka başvurusuna, yasal süreler içerisinde itiraz edilmemesi veya yapılan itirazların kesin olarak reddedilmesi halinde markanın tescil kararı çıkmaktadır. Tescil harcının yatırılması ile marka sicile kaydedilir ve Resmi Gazetede yayımlanır.
Marka Terscili veya Patent sorgulamak için tıklayınız
Efor Patent | Tescilleyin Sizin Olsun!