Koronavirüs, Covid-19 için Ar-Ge ve Üretim Destekleri

Covid-19 için Ar-Ge ve Üretim Destekleri

Covid-19 için Ar-Ge ve Üretim Destekleri: Yeni tip koronavirüs, COVID-19 pekçok sektörü olumsuz etkilerken; Korunmaya ve iyileştirmeye yönelik inovasyonlar ve girişimler yapılmaktadır. Bu süreçte, Covid-19’un çaresinin de en kısa zamanda bulunmasını desteklemek için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli yarışmalar düzenlenmekte ve maddi destekler verilmektedir.

COVID19 ile mücadele kapsamında yeni buluş, tasarım, inovasyon, icatlar, teknolojik gelişmeler, patentler ve markalar desteklenmektedir. Bunlar koronavirüs, Covid-19 salgınından korunmaya yönelik olduğu gibi ayrıca hastalığın tanısını koyma ve teşhis etme, virüsün tedavisinde kullanılacak ilaç ve virüsü öldürebilecek çeşitli icatları kapsamaktadır.

COVID-19 ile mücadele kapsamında en çok ihtiyaç duyulan ürünler;

  • Maske, Dezenfektanlar, Koruyucu kıyafetler, İlaç, Aşı, Ventilatör
  • Uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde olan tanı kitleri
  • Yoğun bakım ünitelerinde kullanılan cihazlar
  • Salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamaları
  • Ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlar

Koronavirüs Mücadelesi İçin Destekler

KOSGEB’den Covid-19’a Karşı Üretimlere Destek 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) sürecinde ihtiyaç duyulan maske, koruyucu gözlük, giysi, dezenfektan ve temizlik ürünleri üretimleri yapacak sektörlere 6 milyon liraya kadar destek yapacağını duyurdu. Bu süreçte Covid-19’a karşı devam eden üretim projelerine 4 ay süre verilmiş ve KOBİ’lerin taleplerine cevap verilmeye çalışılmaktadır. KOSGEB tarafından 6 milyon liraya kadar yapılan desteğin %70’i geri ödemeli, %30’u ise geri ödemesiz olarak verilmektedir. KOBİ’lerin KOSGEB’e yaptıkları müracaatlar kısa sürede değerlendirilip, sonuçlanarak destek sağlanacaktır.

Türkiye Covid-19 Ortak Akıl Platformu

Covid19 pandemisinin yarattığı sorunlara karşı inovatif çözümleri olan girişimcilere, fikirlerini olgunlaştırmaları için online mentorluk ve eğitimler sunmak ve fikirlerinin hızlıca hayata geçmesi için gerekli işbirliklerini sağlamada yardımcı olmak amacıyla Türkiye Covid19 Ortak Akıl Platformu kurulmuştur. Jüri değerlendirmelerine göre En İyi 20 Girişim,  Fonbulucu, Ankara Kalkınma Ajansı, innoCentrum ve TOBB Ankara Genç Girişimciler Kurulu sponsorluğunda gerçekleştirilecek Yatırımcı ile Buluşma etkinliğine davet edilme hakkı kazandılar. Ayrıca, paydaş kurumlar, kendilerinin seçtikleri veya Platform tarafından belirlenen girişimcilere mentorluk, ofis desteği, proje yazma desteği, kitle fonlama desteği gibi farklı destek kalemlerini açıkladılar.

İnovaTİM  “COVID-19” İnovasyon Yarışması 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altındaki Türkiye’nin en genç ve inovatif ailesine sahip İnovaTİM, tüm Dünya ülkelerini etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili yaşanan gelişmeler neticesinde “İnovasyon Büyüktür Pandemi” sloganı ile sadece üniversite öğrencilerine açık bir şekilde “İnovaTİM İnovasyon Yarışması” gerçekleştirmektedir. İnovaTİM İnovasyon Yarışması, COVİD-19 salgının yol açtığı sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik yenilikçi projeler üretilmesi hedefiyle pandemi öncesi, pandemi sırası ve pandemi sonrası olmak üzere 3 ana başlıkta 18 farklı senaryoya göre düzenlenmektedir. Başarılı projelere para ödülü ve gerekli desteklerin verileceği bildirilmektedir.

İTÜ Çekirdek #FightCOVID19

2012 yılından bugüne bir girişimcinin ihtiyacı olan her şeyi bir arada sunan İTÜ Çekirdek , bu kez de yeni tip Koronavirüs’e (COVID-19) çözüm üreten girişimleri bekliyor. Koronavirüs ile mücadelede çözüm sunacak teknoloji fikirlerini değerlendirerek Petrol Ofisi desteğiyle destekleyecekler. Tespit yöntemlerinden respiratör teknolojilerine; sterilizasyon çözümlerinden ventilatöre kadar birçok aşaması bulunan bu sürece katkı sunacak bir girişimi olanlar ‘İTÜ Çekirdek’te Geliştir, Dünyayı İyileştir’  projesine katılabilirler; #FightCOVID19

Covid-19 Ar-Ge ve Üretim Destekleri

Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede Ar-Ge ve üretim çalışmaları hem ulusal hem de uluslararası kuruluşlarca desteklenmektedir. Ulusal destekçiler arasında TÜBİTAK, TÜSEB ve İSTKA yer almaktadır.

TÜBİTAK Covid-19 Mücadelesi Özel Hızlı Destek Çağrısı: 1507 kodlu “KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” ile Covid-19’un teşhis ve tedavisi amacıyla kullanılan ürünler, ekipmanlar ve hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünlerin geliştirmesini içeren Ar-Ge projelerine destek verilmektedir. Desteğin 1. Çağrı başvuruları bitmiş olup 2. Çağrı başvuruları beklenmektedir.

TÜSEB: Tanı Kiti Alanında Uygulamalı Proje İş Birliği Çağrısı: Hastalıkların tanı, teşhis, seyir takibi ve tedavi seçimi amacıyla geliştirilen ve üretilen tanı kitlerine yönelik inovatif çözümler (ürünle bağlantılı yazılım ve programlama) sunan işbirliklerini destekleme projesi. https://tbys.tuseb.gov.tr/#/aktifcagrilistesidispanel

TÜSEB: Tıbbi Cihaz ve Biyomalzeme Alanında Uygulamalı Proje İş Birliği Çağrısı: Hastalıkların önlenmesine yönelik, erken tanı, tedavi, destek ve izlemede kullanılabilecek ve hastaların mağduriyetini asgari duruma indirecek tıbbi cihaz ve biyomalzemenin geliştirilmesine yönelik destekler. https://tbys.tuseb.gov.tr/#/aktifcagrilistesidispanel

TÜSEB: Aşı Geliştirme Alanında Uygulamalı Proje İş Birliği Çağrısı: Aşı bulma çalışmalarının Ar-Ge aşamasından üretim safhasına getirilerek hastalığın tedavisi ve hastalıktan korunmada kullanılabilecek ürüne getirilmesi ve bu alanda ülkemizin ve aşının bulunduğu bölgenin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik destekler. https://tbys.tuseb.gov.tr/#/aktifcagrilistesidispanel

ISTKA: COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı: İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı için ayrılan bütçe 51.000.000 TL’dir. https://www.istka.org.tr/destekler/acik-destek-programlari/

YenidenBiz’den Kadın Girişimcilere Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı

“Yeniden işbaşı yapan kadınlar platformu” sloganına sahip olan ve sadece kadınlara yönelik olan YenidenBiz Derneği Covid-19 sürecinde dernek üyelerine ve kadınlara nasıl destek olacaklarını düşünerek bir proje başlatmışlardır. Covid-19 ile mücadele kapsamında pek çok desteğin olduğu bu dönemde YenidenBiz Derneği’de İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında hazırladıkları “Kadın Girişimcilere Kriz Yönetimi ve Girişimcilikte Hayatta Kalma Becerileri Desteği Projesi”ni sunmaktadırlar. Kadın girişimcilerin desteklendiği bu projede eğitim ve danışmanlık tamamen ücretsiz olup, destek projesinin ayrıntılarına web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 salgınına karşı mücadele kapsamında yapılan tüm Ar-Ge ve üretim süreçlerine yönelik destekler her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak da patent sayılarında artış gözlemlenmektedir. Dolayısıyla Efor Patent’in Covid-19 için Ar-Ge ve Üretim Destekleri hakkındaki haberlerimiz devam edecek.

Covid nedeniyle ortaya çıkan binlerce inovayonu içeren bir web sitesi;
www.covidinnovations.com 

Efor Patent | Tescilleyin  Sizin Olsun!