İstanbul İtfaiyesi Marka Tescili Efor Patent’den

İstanbul Büyükşehir Belediyesi / İstanbul İtfaiyesi marka tescilini Efor Patent’den aldı. İstanbul İtfaiyesi 100 den fazla istasyonla 5000 yakın personelle, günde ortalama 200 olaya 7/24 müdahele etmektedir. Çok önemli bir konu olduğu için ülkemizde her yıl 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında İtfaiye Haftası olarak kutlanmakta ve toplumda yangın güvenliği için bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Yangınla savaşan bu örgütün ülkemize kurulmaya başlaması 15. yüzyıldır. Osmanlı padişahlarından III. MURAT Afet haline gelen yangınların önüne geçmek için 1579 yılında İstanbul Kadısına bir ferman gönderir. Fermanla her evde bir büyük fıçı su, dam yüksekliğinde bir merdiven bulundurulmasını yangın çıkan yerlerde halkın kaçmayıp yangını söndürmeye çalışmasını, bütün hususların kontrol edilmesini, istemesi itfaiye tarihimizde yangınlara karşı alınan ilk yazılı tedbir ve düzen olarak kabul edilir.

Osmanlı Padişahı III. AHMET emirleriyle 1720 yılında Yeniçeri Ocağına bağlı TULUMBACI OCAĞI kurulur. Yeniçeri Ocağının II. Mahmut tarafından kaldırılmasıyla, yeni ordu; ASKER-İ, MANSURİ-İ MUHAMMEDİYE içinde bir tulumbacı taburu teşkil ettirir ve YANGINCI TABURU olarak adlandırılır. O dönemde Galata Kulesi yangın gözetleme yeri olarak kullanılmaya başlandı. Böylece yangınların hemen başlarken görülüp tulumbacılık teşkilatına haber verilmesi mümkün oluyordu. Daha sonra yangın gözetleme işini geliştirmek maksadıyla yeni bir kule yapılması kararlaştırıldı. Daha sonra yangın gözetleme işini geliştirmek maksadıyla yeni bir kule yapılması kararlaştırıldı. Beyazıt’ta yapımına başlanan ve 1828 yılında tamamlanan kule, yalnız yangın gözetleme işinde kullanılmak üzere yapılmıştı. Galata Kulesi bugün turistik lokanta olmuştur ama Beyazıt Kulesi bugün de aynı işi görmektedir. Kuledeki nöbetçi itfaiye erleri, şüpheli dumanları hemen en yakın itfaiye gruplarına bildirmektedirler. Eskiden yangın çıkar çıkmaz tulumbacılar hemen tulumbalarını kaparak yangın yerine koşarlardı.

Sultan ABDÜLAZİZ devrinde İstanbul Şehremaneti ve Belediye daireleri kurulunca bu daireler birer tulumbacı takımı kurmuş olup, bunlara DAİRELİ adı verilmiştir. Modernizasyon çalışmaları için Macaristan’dan bu konuda uzman bir subay olan KONT SZEÇSENYİ ÖDAN getirilir. Bu kişiye paşalık rütbesi verilir ve sayesinde çok daha iyi bir teşkilat yapısı kurulur.
1923 yılından bugüne Cumhuriyet dönemiyle beraber İstanbul Belediye İtfaiyesi olarak faaliyetlerine devam etmekte olup geçtiğimiz yıl 301. yılını kutlamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi – İstanbul İtfaiyesi Başkanlığı, Marka taklitleriyle mücadele etmek amacıyla açılan marka davalarının olmazsa olmazı olan marka tescil belgesini almak için Efor Patent’i tercih etti.