Geleceğin Teknolojisi Metaverse Nedir?

Metaverse

Günümüzde en çok konuşulan konulardan olan metaverse dünyasına inecek olursak sormamız gereken ilk soru “Metaverse Nedir?” olmalıdır. Aynı zamanda “Büyük teknoloji şirketleri metaverse teknolojisi ve metaverse patentleri ile neden bu kadar ilgileniyor?” diye sorabiliriz. 

Son zamanlarda, “metaverse” hakkında haberler önümüze çıkmaktadır. Mark Zuckerberg’in dijital evren arayışı, onu son günlerde popüler hale getirmiş durumdadır. Facebook’u sadece beş yıl içinde bir sosyal ağdan bir metaverse şirketine dönüştürmeyi planladığını söyledi. Ancak Nvidia, Sony ve Microsoft gibi bu yeni evrene girmek isteyen diğer büyük teknoloji şirketleri de bulunmaktadır. Bloomberg Intelligence tarafından hazırlanan bir rapora göre , bu dijital ortamın çok fazla ekonomik beklentileri var ki, bu on yılın ortasında 800 milyara ulaşması ve 2030 yılına kadar bu rakamın 2,5 trilyona çıkması beklenmektedir. Bu rakamlara bakıldığında, büyük teknoloji şirketlerinin metaverse’i neden internetin geleceği olarak gördüğü açıktır. Metaverse dünyasının hızla büyümesi ile de metaverse patentlerine ilgi artacaktır.

 

Metaverse Nedir?

Metaverse, paylaşılan bir çevrimiçi alanda fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliğin yakınsaması olarak tanımlanır.

Bu ortam, insanlar için bir tür metafor görevi görmektedir. İnsanların siber uzayda avatarlar olarak sosyal ve ekonomik etkileşime girmesine izin verir. Bu yüzden birçok kişi meta veri teknolojisini İnternet’in geleceği olarak görmektedir. 

 

Metaverse Evreninin Kökeni Nedir?

Yeni bir terim gibi görünse de 1992 yılında Neal Stephenson’ın bilim kurgu romanı “Snow Crash” ile ortaya çıktı. Roman da bu kavram, kabusa dönüşen dünya da kaçış yolu sanal bir dünya olan fiziksel bir dünyayı anlatır.

Aslında, sadece bir yıl sonra, 1993’te Steve Jackson Games’in şirketi The Metaverse, aynı anda birkaç kullanıcının bağlanabileceği bir sanal gerçeklik sistemi olan MOO’yu sundu. Ancak, internet erişiminin yaygın olmaması ve bu riski almakla ilgilenen yatırımcıların olmaması nedeniyle beklenen başarı gelmedi. Bir süre sonra daha fazla şirket (OZ Virtual, Linden Lab, Somnium Space…) benzer girişimlere katıldı, ancak başarılı olamadılar.

 

Metaverse’lerin Özellikleri

Sanal bir dünya olduğu için metaverse’lerin özellikleri kapsamlı olabilir, ancak en önemlileri şunlardır:

  • Etkileşim: Kullanıcılar, diğer kullanıcılar ile metaverse kaynaklarıyla iletişim kurabilmeli ve etkileşimde bulunabilmelidir.
  • Birlikte çalışabilirlik: Avatarlar ve ürünler, erişilen herhangi bir meta veri deposunda oluşturulabilmeli ve kullanılabilmelidir.
  • Bedensellik: Sanal bir dünya olmasına rağmen fizik yasalarına tabi olduğu ve sınırlı kaynaklara sahip olduğu unutulmamalıdır.
  • Tam teşekküllü ekonomi: Birlikte çalışabilirlik doğrultusunda, mallar, onları kimin yönettiğine bakılmaksızın herhangi bir ortamda kullanılabilir.

 

Metaverse Tabanında Ne Yapabilirsiniz?

Bir bilim kurgu dünyası gibi görünse de metaverse ile sanal konserlere katılmak, seyahat etmek, alışveriş yapmak, sinemaya gitmek, kıyafet denemek mümkündür.

Öte yandan, her türlü makine ve sistemin test edilebildiği büyük ölçekli bir endüstriyel çalışma alanı olarak tasarlanabilir. Fiziksel bir ortamda gerçekleştirilmeden önce olası arızaların ve iyileştirmelerin tespit edilmesini kolaylaştırır.

Aslında bu teknoloji ile fiziksel dünyaya uygulanması düşünülen ve test aşamasında olan her ürünün denemesi yapılabilir. Bu teknoloji ile şirketler projelerini hayata geçirmeden önce denemiş olacak ve gereksiz maliyetlerden kaçınmış olacaktır.

 

Metaverse Şirketi Nedir?

Metaverse deposunun bir yönü de birkaç şirketin hâkim olduğu bir platform olmasına izin vermemesidir. Ancak birinden diğerine özgürce hareket edebileceğimiz birbirine bağlı alanların toplamı olacaktır. Buna ek olarak, çok donanımlı bir ekonomiyi içermektedir. Fiziksel ve sanal dünyaları kapsamaktadır bu da “gömülü internet” diyebileceğimiz merkezi olmayan bir dünya anlamına gelmektedir. 

Bir şirket için olanaklarısosyal varlık, ofis çalışması veya eğlence, ödemeler, sağlık hizmetleri, tüketici ürünleri, saatlik çalışma vb. olmaktadır. Ancak, bu sanal evrenin ortaya çıkardığı birçok sorunu çözmek, daha konforlu ve daha hafif VR cihazları oluşturmak ve sanal gerçeklik için karşılaşılacak engelleri yıkmak gibi geliştirme tarafında hala yapılacak çok iş bulunmaktadır. Bu teknoloji henüz fiziksel olarak somut bir şey olmasa da devrim niteliğinde bir fikir ve teknolojidir. Emsallere dayanarak, İnternet’in ilk sürümünden bu yana yaptığı gibi, uygulamasının yavaş yavaş platformlara eklenmesi beklenmektedir. Tüm sektörleri kapsayacak bir yenilik olacaktır.

Metaverse teknolojisinin gelişmesi ile bu alandaki patent sayıları da hızla artacaktır. Şirketler ürettikleri teknolojileri korumak için birbirleri ile yarış içerisine gireceklerdir. Metaverse patentleri önümüzdeki 10 yıl içerisinde en kıymetli patentler olarak anılacaktır. Yeni kurulan bir sanal dünyada atılan her adım geliştirilen her ürün çok kıymetli olacaktır. Bu konuda şirketlerin yatırımlarını ve yarışlarını göz önünde bulundurursak metaverse teknolojisini ve patentlerini heyecanla beklemekteyiz.

 

Efor Patent olarak metaverse teknolojisini ve metaverse patentlerini yakından takip etmekteyiz. Sizde bu yeni teknoloji ile ilgileniyorsanız ve fikrim var diyorsanız doğru adres Efor Patent.

Tescilleyin sizin olsun.