Fikri Mülkiyet Hakları Konusunda Nitelikli Bir Şirket Misiniz?

Tasarım patenti

Patent haklarından yararlanabilmek için hak sahibinin mevzuatta tanımlanan nitelikli bir şirket olması gerekirBu yazımızda fikri mülkiyet konusunda nitelikli bir şirketin gereksinimlerini tartışıyoruz.

Nitelikli Şirket Nedir?

Patent hakkı, Türkiye Cumhuriyeti Kurumlar Vergisi ödeyen veya gelecekte ödeyecek olan Türkiye Cumhuriyeti şirketleri veya Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet eden vatandaşlar ile ilgilidir.

Nitelikli bir şirket, ilgili hesap dönemi boyunca, nitelikli fikri mülkiyet haklarına veya nitelikli fikri mülkiyet haklarına yönelik münhasır bir lisansa sahip olmalıdır. Patent haklarından yararlanabilmek için şirketin, nitelikli bir fikri mülkiyet hakkının satışından veya lisanslanmasından elde edilen gelir de dahil olmak üzere, hak kazanan fikri mülkiyet haklarına ilişkin ticari faaliyetlerden gelir elde etmiş olması gerekir.

Halihazırda patent haklarından yararlanamayan ancak gelecekte sahip oldukları fikri mülkiyet haklarını elden çıkarmak isteyen şirketler için patent haklarını koruma durumu hala geçerlidir. Fikri mülkiyetin, alıcının patent haklarından faydalanmasını sağlayacak şekilde elden çıkarılması mümkün ise, bu fikri mülkiyetin değerini artıracaktır.

Münhasır Lisansın Anlamı

Patent hakları mevzuatına göre bir lisansın münhasır sayılması için, en az bir ülke veya bölgeye münhasır olması gerekir. Lisans, nitelikli fikri mülkiyet haklarının kapsamının yalnızca bir kısmını kapsayabilir ancak kapsam, lisansın etkin bir şekilde münhasır olması için yeterli olmalıdır. Örneğin, lisansın münhasırlık sağladığı sektör çok darsa veya lisanslı faaliyet, lisanslı patentin ihlalini oluşturmuyorsa, Patent haklarının amaçları bakımından lisans münhasır sayılmaz. Lisans, hak sahibinin veya başka bir tarafın rızası olmadan ihlal için dava açma hakkını veya ihlal nedeniyle herhangi bir zararın büyük bir kısmını alma hakkını vermelidir.

Dünyanın bir kısmında münhasır haklar ve dünyanın başka bir yerinde münhasır olmayan haklar veren bir lisans, iki ayrı lisansmış gibi muamele görecek ve bu nedenle münhasırlık şartını yerine getirebilecektir.

Nitelikli Fikri Mülkiyet Haklarının Belirlenmesi ve Fikri Mülkiyet Haklarının (IP’nin) Gelirle Eşleştirilmesi

Patent haklarının belirlenmesi ve bu haklardan gelir elde etmek için gelirin hangi bölümlerinin hangi nitelikli fikri mülkiyet hakkını kapsadığının belirlenmesi gerekir. Bazı şirketler için bu nispeten basit bir mesele olacaktır. Diğerleri için bu daha fazla çaba gerektirebilir. Örneğin, iki ürünü olan bir şirket, bu ürünlerden yalnızca birinin sahip olduğu veya münhasır lisansa sahip olduğu nitelikli bir fikri mülkiyet hakkı kapsamında olduğunu ve diğer ürünün herhangi bir nitelikli fikri mülkiyet hakkı kapsamında olmadığını bilebilir. Böyle bir şirket için, gelirlerinin hangi bölümünün sahip oldukları nitelikli fikri mülkiyet haklarıyla ilgili olduğunu ve gelirlerinin hangi bölümlerinin nitelikli fikri mülkiyet haklarıyla ilgili olmadığını belirlemek nispeten kolay olabilir. Patent haklarından yararlanmak için gerektiği gibi şekil alabilirler. Diğer şirketler daha kapsamlı bir ürün yelpazesine sahip olabilir ve hangi ürünlerin hangi nitelikli fikri mülkiyet hakları kapsamında olduğu hakkında bilgi edinmek daha zor olabilir. 

Bu tür şirketler, fikri haklarını tescil etmek ve hukuki olarak koruyabilmek için bir Efor Patent gibi tecrübeli patent vekilliği şirketlerinden hizmet almalıdırlar. 

Marka, Patent ve Tasarımlarınızı Bizimle Koruyun!